Veertig jaar Land Art in Flevoland

Dorine Mignot (Stedelijk Museum), kunstenaar Robert Morris, J. Smit (RIJP) en C. de Groot (architect)    bij het Observatorium in aanbouw. Foto: Nieuw Land Erfgoedcentrum, Potuyt.
Dorine Mignot (Stedelijk Museum), kunstenaar Robert Morris, J. Smit (RIJP) en C. de Groot (architect) bij het Observatorium in aanbouw. Foto: Nieuw Land Erfgoedcentrum, Potuyt.

Op 22 april 1977 werd het Observatorium van Robert Morris bij Lelystad feestelijk onthuld. Dat bleek het startschot voor een bijzondere collectie van inmiddels zeven monumentale Land Art werken in Flevoland. Daarom vieren we dit jaar 40 jaar Land Art in Flevoland, samen met de organisaties en mensen die overal in Flevoland bij de Land Art betrokken zijn.

Kijk regelmatig op deze pagina voor updates van de geplande activiteiten – of abonneer je op onze nieuwsbrief (stuur een mailtje met ‘nieuwsbrief graag’ naar info@landartflevoland.nl).

Activiteiten:

Festival Sunsation - Kom vier de zomer met ons!
Vrijdag 23 en zaterdag 24 juni 2017
Al meer dan 30 jaar wordt in het Observatorium van Robert Morris bij Lelystad rond de zonnewende het Sunsation Festival gevierd, om bij zonsopgang de eerste stralen door de sleuven van het kunstwerk te kunnen zien opkomen. In de avond bieden we een gezellig opwarmertje met een OpenDicht Podium, SingerSong writers en een gezellig kampvuur met Argentijnse Zomer BBQ. Aansluitend zorgt de Poetry DJ voor de zoete klanken die perfect bij de lome vrijdagavond en vroege nacht passen. Korte nacht of wakker blijven bij het kampvuur en vanaf 05.00 uur de viering van de zomer met muziek, theater en poëtische voordrachten. Meer info: www.festivalsunsation.nl

Once More, With Feeling
5 september 2017 t/m 7 januari 2018
Een hommage aan het veertigjarige bestaan van de Land Art in Flevoland: zondag 3 september opent in KAF Expo de tentoonstelling Once more, with feeling waarin de zeven grote landschapskunstwerken van internationaal befaamde kunstenaars en de zeven performances geïnspireerd op deze landschapskunstwerken samenkomen. Noteer zondag 3 september 15 uur alvast in de agenda - meer informatie volgt snel!

Sea Level in perspectief bij De Verbeelding
September - oktober 2017
In paviljoen De Verbeelding in Zeewolde wordt dit najaar een educatieve tentoonstelling gewijd aan het naastgelegen Land Art werk: Sea Level van Richard Serra. Ook de andere zes landschapskunstwerken komen aan bod. Een aantal kunstenaars van diverse disciplines (dans, muziek, ruimtelijk- en beeldend werken, poëzie, media) gaat, geïnspireerd door de Land Art, aan de slag om een eigen kunstwerk of performance te maken. Deels binnen, deels buiten. Zo ontdekken kinderen van de bovenbouw en het voortgezet onderwijs wat de kwaliteiten zijn van deze kunstwerken. Op zaterdag 9 september 2017 is paviljoen De Verbeelding van 12.00 uur tot 16.00 uur gratis geopend. Om 14.00 uur start vanuit De Verbeelding een rondleiding “Sea Level vanuit verschillend perspectief”. Kosten € 7.50 (inclusief thee/koffie) Aanmelden via: reserveren@deverbeeldingzeewolde.nl

Land Art Live performance bij PIER+HORIZON
Najaar 2017
Kunstenaar Cindy Moorman sluit de Land Art Live reeks af met een performance bij het jongste landschapskunstwerk: PIER+HORIZON van Paul de Kort.

En verder:

Hoe is je Land Art Geheugen?
Op Flevolands Geheugen kan je al je Flevolandse herinneringen en verhalen delen – nu ook over de Land Art. Heb je je bruiloft gevierd in de Groene Kathedraal, gebalanceerd op de muur van Serra, de zon zien opkomen door de vizieren in het Observatorium? Deel het met ons, en met de rest van Nederland. We vinden het leuk om te zien hoe de Land Art leeft! Ga naar Flevolands Geheugen

Beter beleef- en bereikbaar!
In samenwerking met Toerisme Flevoland hebben we op een aantal punten de beleef- en bereikbaarheid van de Land Art verbeterd. Vorig jaar werden al nieuwe informatieborden geplaatst - dit jaar is er een izi.TRAVEL app met audiotour ontwikkeld en wordt in juni een aantal programma's over de Land Art op Omroep Flevoland uitgezonden met documentairemaker Jord den Hollander. Het project om de beleef- en bereikbaarheid te verbeteren wordt uitgevoerd in opdracht van Provincie Flevoland.