→ Locaties en routebeschrijving

Tour with students from Piet Zwart academy, December 2014
Tour with students from Piet Zwart academy, December 2014

De Flevolandse landschapskunst ligt verspreid over de gemeenten Noordoostpolder, Zeewolde, Lelystad en Almere en bevindt zich meestal in het buitengebied van deze plaatsen. Met het openbaar vervoer is het helaas lastig om meer dan één locatie te bezoeken, maar met de auto kan de hele route van zeven kunstwerken in één dag gereden worden. Onderweg zijn er een aantal leuke plekken om te lunchen: bijvoorbeeld bij Stadslandgoed De Kemphaan in Almere (in de buurt van De Groene Kathedraal), De Cantine of De Taveerne in Batavialand in Lelystad (met uitzicht op Exposure) of de bezoekerscentra van de Oostvaardersplassen in Lelystad of Almere.

Je kunt deze Google Maps-kaart gebruiken met je smartphone om je route ter plekke te bepalen, maar let op: helaas is het bereik in de buitengebieden van Flevoland niet overal even goed! Neem voor de zekerheid een print mee van de kaart en details van de locaties. De routebeschrijving hieronder leidt je van kunstwerk naar kunstwerk, in de volgorde die ook voor de bustours wordt gehanteerd (Almere - Lelystad - Kraggenburg - Zeewolde - Almere).

Je kunt ook gebruik maken van de izi.TRAVEL audiotours die Toerisme Flevoland samen met ons heeft ontwikkeld. Op de pagina met de Land Art Flevoland autoroute staan alle locaties bij elkaar. Klik op een kunstwerk om de audiotour te beluisteren. Als je de izi.TRAVEL app en de tour van tevoren op je smartphone download heb je geen hinder van het slechte bereik in de afgelegen gebieden!

Laat je ons weten wat je ervaringen waren? Stuur een mail naar info@landartflevoland.nl of plaats een leuke foto op onze Facebookpagina

Routebeschrijving

Voor navigatiesysteemgebruikers: de postcodes van de locaties staan hieronder vermeld achter de titel van het landschapskunstwerk. Let er op dat de meeste locaties geen exact adres of huisnummer hebben en je dus alleen 'bij benadering' op de juiste plek komt. Om ter plekke de juiste ingang of afslag te vinden raden we aan een printje mee te nemen van de exacte locatie (zie Google Maps-kaart hierboven).

Naar Polderland Garden of Love and Fire (postcode 1309 BB)

Vanaf de A6 (uit beide richtingen) neemt u de afslag S101 Almere Stad-West. De weg verandert in de Hogering (N702). Deze volgt u, voor de tweede stoplichten bij Manege Pampushout ziet u het kunstwerk al aangegeven. U slaat linksaf de Botterweg op. In de bocht de Botterweg rechtsaf blijven volgen. De Botterweg eindigt in een T-splitsing, sla dan linksaf de Pampushavenweg op. Een stukje verderop ligt aan uw rechterhand Polderland Garden of Love and Fire, met parkeerterrein.

Vertrek van Polderland Garden of Love and Fire naar Exposure (postcode 8242 PA)

Van parkeerterrein rechtsaf over de Pampushavenweg richting de dijk. Sla rechtsaf de Oostvaardersdijk (N701) op richting Lelystad. Volg in Lelystad de borden naar Enkhuizen, via de Houtribweg. Neem de afslag naar Enkhuizen via de Markerwaarddijk over de Houtribsluizen. Zodra de Houtribsluizen gepasseerd zijn, de bocht volgen rechts naar beneden. Let op: In deze bocht de afslag nemen naar de parkeerplaats met de snackkarren. Onder de brug parkeren. (NB: niet na de bocht linksaf slaan, want dan kunt u pas halverwege de dijk naar Enkhuizen weer keren!)

Vertrek van Exposure naar PIER+HORIZON (postcode 8317 PD)

Vanaf de parkeerplaats uitrit linksaf, terug over de sluizen. Bij de rotonde de afslag linksaf (driekwart), blijf op de N302. Deze voert naar de oprit van de A6. Neem de richting Emmeloord. Over de brug van het Ketelmeer volgt dan afslag 13 naar Urk en Nagele (N352). Ga rechtsaf richting Nagele en volg de N352 over het kruispunt met de N50 en door Ens. Kies op de rotonde in Kraggenburg de richting Vollenhove (Kraggenburgerweg, nog steeds N352). Draai bij de T-splitsing rechtsaf de Kadoelerweg op. Na circa 2,5 kilometer rechtsaf de Zwartemeerweg op. Na huisnummer 64 ziet u een kleine parkeerhaven voor de ingang van het fietspad naar het kunstwerk.

Vertrek van PIER+HORIZON naar Observatorium (postcode 8219 PG)

Rij terug naar de Kadoelerweg en sla na circa 2,5 km linksaf de N352 op. Deze volgt u weer tot aan de A6 - kies daar de richting Lelystad. Neem vlak na de brug over het Ketelmeer de afslag naar Swifterbant (N711). Neem de tweede weg rechts (Swifterringweg). Volg deze weg circa 5 km tot u voor de bocht naar links het bordje naar het Observatorium ziet. Ga bij dit bordje rechtsaf en parkeer op de parkeerplaats.

Vertrek van Observatorium naar Aardzee (postcode 3897 LH)

Sla bij het Observatorium rechtsaf de Swifterringweg op. Sla verderop rechtsaf bij de Runderweg. Sla bij de Oostranddreef linksaf. Ga aan het eind van de Oostranddreef rechtsaf de Larserdreef op onder de A6 door. Deze weg verandert in de Larserweg. Rij voorbij Lelystad Airport om verderop bij de stoplichten rechtsaf te slaan de Vogelweg op. Na enkele kilometers tussen de Ooievaarsweg en vlak vóór de Reigersweg / Roerdompweg ligt Aardzee aan uw rechterhand. Parkeerplaats rechts.

Vertrek van Aardzee naar Sea Level (postcode 3892 HZ)

Vervolg rechtsaf de Vogelweg en sla bij de 1ste weg (Reigersweg / Roerdompweg) linksaf. Met de bocht mee linksaf de Schollevaarweg op en daarna rechtsaf via de Spiekweg. In Zeewolde rechts aanhouden bij de kleine rotonde, linksaf slaan bij de Horsterweg, rechtsaf de Dasselaarweg op. Daarna linksaf de Kastanjelaan op en deze vervolgen over het viaduct (bovenop het viaduct ziet u rechts en links Sea Level liggen). Sla rechtsaf de Eikenlaan op en neem rechtsaf de weg naar de Verbeelding. Parkeren. Aan de overkant van De Verbeelding ligt Sea Level. Wandel terug naar het viaduct van de Kastanjelaan en neem de trap achter de brug naar beneden tot aan het water. Sea Level ligt rechts en links van het water. Om terug te gaan naar uw auto wandelt u om het water heen via een bospaadje richting De Verbeelding.

Vertrek van Sea Level naar De Groene Kathedraal (postcode 1349 CX)

Ga vanaf De Verbeelding en het viaduct terug over de Kastanjelaan, rechtsaf bij de Dasselaarweg, bij de rotonde linksaf over de Horsterweg en rechtsaf bij de Spiekweg. Bij de kleine rotonde links aanhouden. Sla bij de stoplichten van de N305 linksaf, de Gooiseweg op. Na de volgende rotonde rechtsaf slaan bij de Adelaarsweg. Over de Hoge Vaart rijden en bij de T-splitsing naar linksaf de Schollevaarweg op, deze verandert later in de Tureluurweg. Volg de Tureluurweg lange tijd, onder de A27 door, dan linksaf bij het Kathedralenpad. Doorrijden tot aan het parkeerterrein bij De Groene Kathedraal. De auto parkeren. Wandel over het wandelpad parallel aan het Kathedralenpad, even verderop ziet u De Groene Kathedraal aan uw linkerhand. Wandel door de kathedraal heen en neem het pad er omheen linksaf aanhouden, om terug te keren naar de auto. Vlak voor u het bos uitloopt, ziet u rechts een pad door het beukenbos. U bevindt zich in de negatieve kathedraal van Marinus Boezem. Over hetzelfde pad teruglopen en rechtsaf slaan naar de parkeerplaats.

Vertrek van De Groene Kathedraal naar de A6 / A27

Ga terug naar de Tureluurweg en sla daar linksaf. Bij de Vogelweg (N706) weer linksaf. Bij de Waterlandseweg (N305) kunt u ofwel rechtsaf slaan terug naar Almere Centrum en de A6 (richting Amsterdam of Lelystad), ofwel linksaf naar de A27 (richting Utrecht).