→ Locaties en routebeschrijving

Tour with students from Piet Zwart academy, December 2014
Tour with students from Piet Zwart academy, December 2014

De Flevolandse landschapskunst ligt verspreid over de gemeenten Noordoostpolder, Zeewolde, Lelystad, Almere en Dronten en bevindt zich meestal in het buitengebied van deze plaatsen. Met het openbaar vervoer zijn sommige locaties lastig om te bezoeken, maar met de auto kan de hele route van kunstwerken gereden worden.

Adressen en postcodes (bij benadering) voor uw navigatiesysteem:

 • Daniel Libeskind, Polderland Garden of Love and Fire:
  Postcode 1309 BB. Pampushavenweg (tussen Oostvaardersdijk en Brikweg), Almere

 • Antony Gormley, Exposure
  Postcode 8242 PA. Strekdam aan het begin van Houtribdijk (N302), Lelystad

 • Robert Morris, Observatorium
  Postcode 8219 PG. Swifterringweg (hoek Houtribweg, aanrijden vanaf Klokbekerweg of Edelhertweg), Lelystad

 • Paul de Kort, PIER+HORIZON
  Postcode 8317 PD. Zwartemeerdijk, Kraggenburg (na parkeren entree via fietspad tussen Zwartemeerweg 62 en 64).

 • RAAAF & Studio de Lyon, Deltawerk //
  Postcode 8316 PT. Voorsterweg 34, Marknesse.

 • Bob Gramsma, Riff, PD#18245
  Postcode 8256 RD. Bremerbergdijk 10, Biddinghuizen.

 • Piet Slegers, Aardzee
  Postcode 3897 LH. Vogelweg (hoek Lepelaartocht, tussen Ooievaarsweg en Reigerweg), Zeewolde.

 • Richard Serra, Sea Level
  Postcode 3892 HZ. De Verbeelding 25, Zeewolde (overzicht vanaf brug Kastanjelaan).

 • Marinus Boezem, De Groene Kathedraal
  Postcode 1349 CX. Kathedralenpad (aanrijden vanaf Tureluurweg), Almere.

Klik hier om de kaart te openen in Google Maps.

Je kunt deze Google Maps-kaart gebruiken met je smartphone om je route ter plekke te bepalen, maar let op: helaas is het bereik in de buitengebieden van Flevoland niet overal even goed! Neem voor de zekerheid een print mee van de kaart en details van de locaties. De routebeschrijving hieronder leidt je van kunstwerk naar kunstwerk, in de volgorde die ook voor de bustours wordt gehanteerd (Almere - Lelystad - Kraggenburg - Dronten - Zeewolde - Almere).

Je kunt ook gebruik maken van de izi.TRAVEL audiotours die Visit Flevoland samen met ons heeft ontwikkeld. Op de pagina met de Land Art Flevoland autoroute staan alle locaties bij elkaar. Klik op een kunstwerk om de audiotour te beluisteren. Als je de izi.TRAVEL app en de tour van tevoren op je smartphone download heb je geen hinder van het slechte bereik in de afgelegen gebieden!

Let op: de kunstwerken zijn niet optimaal toegankelijk voor minder validen. Indien u beschikt over een rolstoel raden wij aan deze mee te nemen, aangezien sommige kunstwerken alleen per voet bereikt kunnen worden. De afstanden variëren van een aantal meter tot 500 meter. Daarnaast raden we (waterdichte) wandelschoenen aan.

Tips om onderweg te lunchen:
*Stadslandgoed De Kemphaan vlakbij De Groene Kathedraal van Marinus Boezem in Almere.
*De Taveerne bij Batavialand vlakbij Exposure van Antony Gormley in Lelystad.
*De Cantine bij Batavialand vlakbij Exposure van Antony Gormley in Lelystad.
*Hotel Van Saaze in de buurt van PIER+HORIZON van Paul de Kort bij Kraggenburg.
*Het Wapen van Ens in de omgeving van PIER+HORIZON van Paul de Kort bij Kraggenburg.
*De Oude Bieb in de omgeving van Sea Level van Richard Serra in Zeewolde

Laat je ons weten wat je ervaringen waren? Stuur een mail naar info@landartflevoland.nl of plaats een leuke foto op onze Facebookpagina

Routebeschrijving

Voor navigatiesysteemgebruikers: de postcodes van de locaties staan hieronder vermeld achter de titel van het landschapskunstwerk. Let er op dat de meeste locaties geen exact adres of huisnummer hebben en je dus alleen 'bij benadering' op de juiste plek komt. Om ter plekke de juiste ingang of afslag te vinden raden we aan een printje mee te nemen van de exacte locatie (zie Google Maps-kaart hierboven).

Naar Polderland Garden of Love and Fire (postcode 1309 BB)

Vanaf de A6 (uit beide richtingen) neemt u de afslag S101 Almere Stad-West. De weg verandert in de Hogering (N702). Deze volgt u, voor de tweede stoplichten bij Manege Pampushout ziet u het kunstwerk al aangegeven. U slaat linksaf de Botterweg op. In de bocht de Botterweg rechtsaf blijven volgen. De Botterweg eindigt in een T-splitsing, sla dan linksaf de Pampushavenweg op. Een stukje verderop ligt aan uw rechterhand Polderland Garden of Love and Fire, met parkeerterrein.

Van Polderland Garden of Love and Fire naar Exposure (postcode 8242 PA)

Van parkeerterrein rechtsaf over de Pampushavenweg richting de dijk. Sla rechtsaf de Oostvaardersdijk (N701) op richting Lelystad. Volg in Lelystad de borden naar Enkhuizen, via de Houtribweg. Neem de afslag naar Enkhuizen via de Markerwaarddijk over de Houtribsluizen. Zodra de Houtribsluizen gepasseerd zijn, de bocht volgen rechts naar beneden. Let op: In deze bocht de afslag nemen naar de parkeerplaats. Onder de brug parkeren. (NB: niet na de bocht linksaf slaan, want dan kunt u pas halverwege de dijk naar Enkhuizen weer keren)

Van Exposure naar Observatorium (postcode 8219 PG)

Ga weer terug richting Lelystad via de Markerwaarddijk over de sluizen heen. Vervolgens linksaf slaan bij de rotonde na de sluizen naar de Houtribweg (N302). Ga de eerste rotonde rechtdoor. Neem op de tweede rotonde de tweede afslag linksaf de Binnenhavenweg op en vervolg rechts omhoog de brug op. Sla op de volgende rotonde linksaf de Steenstraat op. Deze weg volgen over de A6 heen. De weg verandert in de Edelhertweg. Sla bij de Swifterringweg linksaf. Onder het spoor door en linksaf in de bocht van de weg naar het Observatorium.

Van Observatorium naar PIER+HORIZON (postcode 8317 PD)

Vanaf de parkeerplaats linksaf slaan en de Swifterringweg vervolgen. Bij de Kamperhoekweg linksaf slaan over de N711. Verderop de oprit 12 naar de A6 nemen richting Emmeloord. Over de brug van het Ketelmeer volgt dan afslag 13 naar Urk en Nagele (N352). Ga rechtsaf richting Nagele en volg de N352 over het kruispunt met de N50 en door Ens. Kies op de rotonde in Kraggenburg de richting Vollenhove (Kraggenburgerweg, nog steeds N352). Draai bij de T-splitsing rechtsaf de Kadoelerweg op. Na ca. 2,5 km rechtsaf de Zwartemeerweg op. Na huisnr. 64 is een parkeerhaven voor de ingang van het fietspad naar het kunstwerk.

Van PIER+HORIZON naar Riff, PD#18245 (postcode 8256 RD)

Rij verder op de Zwartemeerweg. Bij de T-splitsing rechtsaf naar Ens, vervolg de weg en rij de N50 op richting Kampen. Bij Kampen de N50 verlaten en rechtsaf slaan de N307 op richting Dronten. Bij de rotonde na de Roggebotsluis linksaf de N306 op over de Drontermeerdijk richting Biddinghuizen. De weg gaat over in de Spijkweg. Even verder op de Spijkweg linksaf slaan bij de Bremerbergdijk alwaar in de bocht de locatie van 8e LA werk van Bob Gramsma ligt.

Van Riff, PD#18245 naar Sea Level (postcode 3892 HZ)

De Spijkweg (N306) vervolgen. Rechtdoor de weg vervolgen over de Knardijk/N307. Begin bebouwde kom Zeewolde op de rotonde tweede afslag naar de Kwartiermakerslaan, op de volgende rotonde rechtsaf de Gelderseweg op; verderop linksaf bij de Schepenveld en daar links aanhouden en dan weer rechtsaf op de Muiderweg. Verderop linksaf de Sportlaan op. Bij de tweede rotonde linksaf de Horsterweg op en bij de volgende rotonde rechtsaf de Dasselaarweg op. Deze vervolgen en dan rechtsaf bij de Kastanjelaan. U rijdt nu door het park heen. Ga rechtsaf op de Eikenlaan en meteen weer rechtsaf naar De Verbeelding. Hier kunt u parkeren.

Van Sea Level naar Aardzee (postcode 3897 LH)

Ga terug naar de Kastanjelaan en ga rechtsaf bij de Dasselaarweg, bij de rotonde linksaf over de Horsterweg en rechtsaf bij de Spiekweg. Houd links aan bij de kleine rotonde. Bij de stoplichten oversteken over de N705, linksaf bij de Schollevaarweg en dan rechts aanhouden over de Roerdompweg. Bij N706, de Vogelweg, rechtsaf. Even verderop linksaf slaan naar de Aardzee.

Van Aardzee naar De Groene Kathedraal (postcode 1349 CX)

Sla rechtsaf bij de Vogelweg N706 richting Almere. Rij over de A27 en sla verderop linksaf bij de Tureluurweg. Sla rechtsaf het Kathedralenpad op. Aan het eind parkeren.

Vertrek van De Groene Kathedraal naar de A6 / A27

Ga terug naar de Tureluurweg en sla daar linksaf. Bij de Vogelweg (N706) weer linksaf. Bij de Waterlandseweg (N305) kunt u ofwel rechtsaf slaan terug naar Almere Centrum en de A6 (richting Amsterdam of Lelystad), ofwel linksaf naar de A27 (richting Utrecht).