Bob Gramsma, bovenaanzicht Riff PD 18245, 2019, copyright de kunstenaar

Opening Riff, PD #18245 op 12 oktober 2019

Zaterdagmiddag 12 oktober 2019 wordt in Dronten het achtste landschapskunstwerk van Flevoland toegankelijk voor publiek: Riff, PD #18245 van kunstenaar Bob Gramsma. Flevoland krijgt met dit kunstwerk een blijvende herinnering aan haar ontstaansgeschiedenis. Graag nodigen wij u uit om met ons dit monumentale kunstwerk te ontdekken en samen uit te kijken over het ingepolderde landschap.

Vanaf 13.30 uur bent u welkom bij Beachclub NU, het programma start om 14.00 uur. Naar verwachting is de officiële opening om 16.00 uur afgelopen. U kunt zich aanmelden bij beleidsondersteuningSENB@flevoland.nl, vermeld daarbij uw naam en met hoeveel mensen u verwacht te komen.

Wat: Onthulling Riff, PD #18245 van Bob Gramsma, in samenwerking met Walt+Galmarini AG
Wanneer: zaterdag 12 oktober 2019, 13.30 tot ca. 16.00 uur
Waar: Op het perceel tussen de Spijkweg en de Bremerbergdijk, gemeente Dronten. (navigeer naar: Bremerbergdijk 10, 8256 RD Biddinghuizen)
Programma: Welkomstwoord, openingshandeling, kinderactiviteit. Dagvoorzitter is Nils van Beek van TAAK, die het voortraject, de inhoudelijke ontwikkeling en praktische realisatie als extern adviseur hebben begeleid.

Openingsprogramma

13.30 uur: Inloop bij Beachclub NU

14.00 – 16.00 uur: Riff ‘m zelf
Voor kinderen is er doorlopend de kinderkunstworkshop 'Riff ‘m zelf': deze jonge landschapskunstenaars-in-spé maken in stappen een eigen gipsen object, door middel van een vergelijkbaar maakproces als het kunstwerk. Eerst maken ze een berg van poldergrond, dan maken ze hierin een holle vorm en gieten deze vol met gips. Na uitharding van het gips, halen ze het zand weg en hebben ze een object dat is gevormd door de poldergrond. De bovenkant wordt gladgeschuurd en ze bedenken een titel voor hun eigen Riff.
Locatie: naast het kunstwerk
(doorlopend, deelname gratis)

14.00 uur: Welkomstwoord door gedeputeerde Rijsberman

14.10 uur: De Zandprinses
De Zandprinses gooit, strooit en schuift met zand op een lichtplaat en laat op betoverende wijze het verhaal van 100 jaar Zuiderzeewet zien.
Locatie: Beachclub NU
(toegang gratis)

14.30 uur: Wandeling naar het kunstwerk, gelegenheid tot het bezichtigen van het kunstwerk

15.00 uur: Opening van Riff, PD #18245
Locatie: bij het kunstwerk
(iedereen welkom)
Spreekstalmeester: Nils van Beek (TAAK)

16.00 uur: Einde

Over het kunstwerk

Riff, PD#18245 is gecreëerd ter gelegenheid van 100 jaar Zuiderzeewet. Net als de polder is het kunstwerk in meerdere fases ontstaan. Op een ingenieuze constructie van heipalen, poeren en stalen structuren is een heuvel gestort van 15000 kubieke meter landbouw- en Zuiderzeegrond. Hierin is een grote holte gegraven, die is bekleed met een laag spuitbeton en daarna voorzien van een betonnen dak en trap. Daarna is het monumentale afgietsel ontgraven en de aarde weer terug in het landschap verwerkt. De kleur, structuur en vorm van het uitgegraven architectonische beeld zijn bepaald door de typologie van het landschap, de gegraven holte en aanhechtende zand en klei uit het omliggende landschap.

Als een opgegraven archeologische vondst herinnert het monument aan de bijzondere geologie en de ontstaansgeschiedenis van Flevoland. Riff, PD#18245 is een afdruk van Gramsma’s gegraven spoor in de Flevogrond en weerspiegelt daarmee onder meer de ontginning en kunstmatigheid van de polder.

Over de kunstenaar

De Zwitserse kunstenaar Bob Gramsma doet op verschillende plekken in de wereld grootschalige ingrepen in het landschap, ingegeven door zijn fascinatie voor beeldhouwkunst en hoogstaand civiel ingenieurswerk. Riff is een belangrijk werk in zijn oeuvre waarin hij steeds onderzoekt hoe hij in en met een omgeving tot een vorm kan komen, en hoe die daad en dat object door onze ervaring en beleving betekenis en kracht genereren.

Facts & Figures:

Kunstenaar: Bob Gramsma, met Walt+Galmarini AG.

Titel: Riff, PD #18245.

Jaar: 2018-2019.

Afmetingen: 37,5 meter lang, 13 meter breed en 7 meter hoog.

Materialen: Beton, staal, lokale grond.

Locatie: Op het perceel tussen de Spijkweg en de Bremerbergweg, gemeente Dronten.

In opdracht van: Provincie Flevoland.

Riff, PD #18245 is het achtste landschapskunstwerk van de collectie Land Art Flevoland.

De kunstenaar wil bedanken: Walt+Galmarinie AG, Provincie Flevoland, Land Art Flevoland, TAAK.