Land Art Live: Cindy Moorman - De Constructies (het Wij, het Vlak en de Objecten) (2017)

De Constructies (het Wij, het Vlak en de Objecten) van Cindy Moorman. Foto: Gerritjan Huinink
De Constructies (het Wij, het Vlak en de Objecten) van Cindy Moorman. Foto: Gerritjan Huinink


Een performance bij PIER+HORIZON van Paul de Kort

Bekijk hier het verslag van de performance

Datum: Zondag 24 september 2017
Locatie: de performance start in Genemuiden en komt samen in Kraggenburg (Noordoostpolder) bij PIER+HORIZON

In de Noordoostpolder heerst orde, zo lijkt het - de orde van de tekentafel die niet alleen zichtbaar maar ook voelbaar is. Het is het soort orde dat de prachtige helderheid van Modernistische bouwkunst en de schilderijen van De Stijl heeft opgeleverd. En ook het soort dat je de mogelijkheid ontneemt om van de rechte lijnen af te wijken, of moedwillig te verdwalen. Die orde roept bijna een behoefte op aan chaos. Het brengt de vraag naar voren wat eigenlijk de juiste balans zou zijn tussen orde en chaos, of hoe je in de orde weer een beetje chaos zou kunnen brengen. In haar performance De Constructies (het Wij, het Vlak en de Objecten) gaat Cindy Moorman op zoek naar het antwoord op dit soort vragen.

De hele performance strekt zich uit over acht scenes en brengt uiteindelijk, op zondag 24 september, een groep van 64 mensen bij elkaar op de dijk bij het kunstwerk PIER+HORIZON in Kraggenburg. De mensen worden uitgenodigd, geïnformeerd, ze bereiden zich voor, verzamelen zich en voegen zich dan in het scenario dat Cindy Moorman heeft uitgedacht, om ze samen een beeld en een klank te laten vormen. Dit scenario speelt zich af op de lijn die ook de basis is voor het landschapskunstwerk: de voormalige strekdam tussen het lichtwachtershuis van Kraggenburg en Genemuiden, aan de overkant van het Zwarte Meer.

De performance van Cindy Moorman - bij het nieuwste Flevolandse landschapskunstwerk van Paul de Kort - is de laatste in de reeks kunstenaarsinterventies van Land Art Live. Dit programma onderzoekt de sociale kant van de Land Art in Flevoland en sluit af met de tentoonstelling Once more, with feeling die vanaf 5 september te zien is bij KAF EXPO in Almere. In de loop van de tentoonstelling komen de deelnemers aan de performance nog eens bij elkaar voor een goed gesprek over orde en chaos.

Kijk voor meer informatie over Cindy Moorman op www.cindymoorman.nl

Lees hier meer over Paul de Kort's PIER+HORIZON (2016)