Land Art Live: Maria Pask - Dilatation (2016)

Maria Pask, Dilatation (2016). Testfase met studenten van de KABK.
Maria Pask, Dilatation (2016). Testfase met studenten van de KABK.

Lees hier meer over Richard Serra's Sea Level (1996)
Bekijk hier foto's van de performance, gemaakt door Geert van der Wijk
Lees hier het artikel over Dilatation van Anja Novak in Metropolis M

Performance bij Sea Level (1996) van Richard Serra in Zeewolde
Zondag 19 juni 2016, 15:00 – 16:30 uur
Adres: De Verbeelding 25, Zeewolde

Het landschapskunstwerk Sea Level van Richard Serra in Zeewolde bestaat uit twee lange betonnen muren, elk opgedeeld in 18 bouwdelen. De flexibele voegen tussen deze bouwdelen heten dilataties, ze vangen bewegingen op en zorgen ervoor dat de muur niet scheurt. Sea Level heeft een roerige geschiedenis in Zeewolde. Het oogstte bewondering van kenners wereldwijd maar stuitte ook op veel weerstand van omwonenden. Het werd beklad met graffiti en een paar jaar geleden in lichtgrijs overgeschilderd om het te beschermen.

Hoewel het kunstwerk grootschalig is en gemaakt van onbuigzaam materiaal, heeft het ook een menselijke, lichamelijke en beweeglijke kant die meestal niet op de voorgrond staat. Richard Serra geeft aan dat je Sea Level moet ervaren met je lichaam, door er langs te lopen en je zo bewust te worden van de zeespiegel. Serra werd beïnvloed door ideeën uit de fenomenologie en Gestalt, disciplines waarin de fysieke ervaring en het lichaam centraal staan. Het is deze kant van Richard Serra's werk die Maria Pask met haar performance voor Land Art Live belicht. De bouwdelen en de dilataties geven haar daarvoor een structuur en een werkproces.

Ze nodigde deelnemers uit om een korte act voor te bereiden, gebaseerd op hun ervaringen met het kunstwerk. Makers die het kunstwerk kennen omdat ze in Flevoland wonen of zijn opgegroeid, of het uitvoerig hebben bestudeerd. Deze acts worden steeds voor één betonnen bouwdeel opgevoerd, om zich dan te verplaatsen naar een bouwdeel verderop, en weer terug. De structuur van de performance wordt van tevoren op zijn fysieke mogelijkheden getest met een proefopvoering door studenten van de kunstacademie in Den Haag. Dit proces functioneert als het ware als een maquette – een uitprobeerfase die voor Richard Serra zelf een cruciaal onderdeel vormt van het ontwikkelen van een kunstwerk.

De deelnemers gaan tijdens de uiteindelijke performance met poëzie, cabaret, zang, geluidsgolven en spirituele filosofieën de dialoog aan met Sea Level. Buurtbewoners, kunstkenners - iedereen jong en oud die het leuk vindt is uitgenodigd om te komen kijken. De performance én de proefopvoering worden opgenomen en maken uiteindelijk deel uit van een filminstallatie, die onder meer te zien zal zijn in de slottentoonstelling van Land Art Live.

Deelnemers: Twee Nuchtere Meiden (Sandra de Vreeze-Knaken, Geke Dijkstra-de Vries, theaterduo), Rebekka Bremmer (schrijver), Linde Dirks de Groot en Liv Kluiters (toneelstuk van Adrian Bridget), studenten Fine Arts van de KABK Den Haag (Melissa Dellouche- Ladrat, Vasiliki Giakoumi, Renée van Hagen, Emma Johansson, Hanna Ljäs, Julia Pinto, Jina Teranko, Kaitlyn Walker- Stewart), Ernestas Kausylas & Miša Skalskis (studenten sonologie KC Den Haag), Elliaa Jutte (Quantum Vortex Scalar Wave Photon Pulse practitioner), Anja Novak (kunsthistorica) en Maria Pask.

Over Maria Pask
Het werk van Maria Pask onderzoekt begrippen als gemeenschap, creativiteit en collectief auteurschap. Ze maakt performances, televisieprogramma’s, workshops en films waarin ze samenwerkt met mensen die in groepen hun passies of overtuigingen delen: leesclubs, theatergroepen, koren, religieuze en spirituele bijeenkomsten enzovoort. Dit doet ze op plekken als een buitenwijk van Oxford (Deja Vu), de Amsterdamse Wallen (Observational Skills) en de manifestatie Skulptur Projekte in Münster (Beautiful City). Maria Pask was deelnemer aan De Ateliers in Amsterdam, haar werk is o.m. tentoongesteld in het Cobra Museum in Amstelveen, het Museum of Modern Art in Oxford en Ellen de Bruijne Projects in Amsterdam.

Testing the grounds for Dilatation in Zeewolde

Yesterday ten brave Fine Art students from KABK in The Hague faced the wind, the rain and the long train and bus trip to work on the site of Richard Serra's Sea Level in Zeewolde. Maria Pask is a teacher there, and has incorporated the Land Art Live project in her lessons this semester.

Students are learning about phenomenology, Gestalt and materiality - methods that Richard Serra was influenced by in his work. They started off yesterday by testing the choreography for the performance on June 19th, moving between the 18 concrete parts of the scultpture, and timing those movements.