Tentoonstelling

Etude Gotique (1983/2017), Marinus Boezem. Foto: Geert van der Wijk
Etude Gotique (1983/2017), Marinus Boezem. Foto: Geert van der Wijk

Once more, with feeling
Een sociaal perspectief op 40 jaar Land Art in Flevoland
5 september 2017 t/m 7 januari 2018

Bekijk hier het archief van activiteiten bij de tentoonstelling
Bekijk hier de foto's van de opening

In de polders van Flevoland zijn de afgelopen veertig jaar zeven grote landschapskunstwerken gerealiseerd van internationaal befaamde kunstenaars. Zeven nieuwe kunstenaars hebben zich de afgelopen drie jaar laten inspireren door deze Flevolandse Land Art en een nieuw kunstwerk gemaakt, dat ter plekke is opgevoerd. In Once more, with feeling in KAF Expo kwamen de zeven landschapskunstwerken én de interventies samen in een tentoonstelling die het veertigjarig bestaan van de Land Art in Flevoland vierde. De tentoonstelling was een hommage – én een uitnodiging om zelf iets bij de Land Art locaties te gaan doen.

Kunstenaars van de Land Art: Marinus Boezem, Antony Gormley, Paul de Kort, Daniel Libeskind, Robert Morris, Richard Serra, Piet Slegers. Kunstenaars van de Land Art Live interventies: Feiko Beckers, Melanie Bonajo, Gilles de Brock, Zhana Ivanova, Cindy Moorman, Maria Pask, Rory Pilgrim.

De zeven grote landschapskunstwerken zijn monumentaal, gemaakt van staal, beton, steen, bomen en aarde. Het zijn ook plekken in het landschap waar mensen heen gaan voor een bijzondere ervaring. Of het nu gaat om meditatieve bewondering van het kunstwerk zelf, het vieren van een bruiloft, het meemaken van een voorstelling of concert, een picknick of een dagelijkse wandeling met de hond. Veertig jaar geleden werd het eerste landschapskunstwerk uit deze bijzondere collectie aangelegd: Observatorium van Robert Morris nabij Lelystad. Sindsdien zijn er elk decennium werken gerealiseerd, met Pier+Horizon van Paul de Kort in 2016 als meest recente toevoeging.

In 2014 hebben zeven kunstenaars zich in het kader van het onderzoeksprogramma Land Art Live laten inspireren door de Flevolandse Land Art en een nieuw kunstwerk gemaakt, dat ter plekke is opgevoerd. Kunstenaars die zelf niet werken met staal en beton maar zich bezighouden met sociale processen, menselijke ervaringen en maatschappelijke vraagstukken. Kunstenaars ook die schatplichtig zijn aan de beginselen van de Land Art, waarin een tijdelijk kunstwerk maken op een afgelegen plek een manier was om te ontsnappen aan de beperkingen van de kunstwereld.

In Once more, with feeling in KAF Expo kwamen de zeven landschapskunstwerken én de performances samen om de veertigjarige traditie van Land Art in Flevoland te vieren. Monumentale sculptuur, fotografie en video – historische documenten, vluchtige momenten én maatschappelijke vraagstukken: een kans om alles op één plek in ruimte en tijd te ervaren. Daarbij was de tentoonstelling een uitnodiging. Niet alleen om de Land Art in Flevoland zelf te bezoeken, maar ook om deze openbare kunstwerken opnieuw, actief als bijzondere plekken te gebruiken.

Once more, with feeling
5 september 2017 t/m 7 januari 2018, opening: zondag 3 september
Locatie: KAF Expo, Esplanade 10, Almere Stad

De expositie Once more, with feeling werd mede mogelijk gemaakt door Provincie Flevoland en Fonds 21. Met dank aan BeamSystems

40 JAAR LAND ART FLEVOLAND
De expositie Once more, with feeling werd georganiseerd in het kader van 40 jaar Land Art Flevoland en gold als afsluiting van het onderzoeksprogramma Land Art Live. Lees hieronder meer over de andere activiteiten in het kader van 40 jaar Land Art Flevoland.

Veertig jaar Land Art in Flevoland

Dorine Mignot (Stedelijk Museum), kunstenaar Robert Morris, J. Smit (RIJP) en C. de Groot (architect)    bij het Observatorium in aanbouw. Foto: Nieuw Land Erfgoedcentrum, Potuyt.
Dorine Mignot (Stedelijk Museum), kunstenaar Robert Morris, J. Smit (RIJP) en C. de Groot (architect) bij het Observatorium in aanbouw. Foto: Nieuw Land Erfgoedcentrum, Potuyt.

Op 22 april 1977 werd het Observatorium van Robert Morris bij Lelystad feestelijk onthuld. Dat bleek het startschot voor een bijzondere collectie van inmiddels zeven monumentale Land Art werken in Flevoland. Daarom vieren we dit jaar 40 jaar Land Art in Flevoland, samen met de organisaties en mensen die overal in Flevoland bij de Land Art betrokken zijn.

Kijk regelmatig op deze pagina voor updates van de geplande activiteiten – of abonneer je op onze nieuwsbrief (stuur een mailtje met ‘nieuwsbrief graag’ naar info@landartflevoland.nl).

Activiteiten (toekomstig en afgelopen):

Middagtour opening Almere Boven - Museumbos
Zaterdag 23 september
13:30 - 17:30 uur
Vertrek vanaf Station Almere Centrum
Op zaterdag 23 september opent burgemeester Franc Weerwind de monumentale berg in het Museumbos, die een eerbetoon is aan de 'founding fathers' van Almere. Samen met Stichting Museumbos organiseert Land Art Flevoland een middagtour, die begint bij station Almere Centrum en via de Groene Kathedraal van Marinus Boezem leidt naar de feestelijke opening. Wil je meerijden? meld je dan aan bij marie-josee@landartflevoland.nl. Meer informatie over het Museumbos

Land Art Live performance bij PIER+HORIZON
Zondag 24 september 2017
Kunstenaar Cindy Moorman sluit de Land Art Live reeks af met een performance bij het jongste landschapskunstwerk: PIER+HORIZON van Paul de Kort. Kijk op deze pagina voor meer informatie.

Sea Level in perspectief bij De Verbeelding
September - oktober 2017
In paviljoen De Verbeelding in Zeewolde wordt dit najaar een educatieve tentoonstelling gewijd aan het naastgelegen Land Art werk: Sea Level van Richard Serra. Ook de andere zes landschapskunstwerken komen aan bod. Een aantal kunstenaars van diverse disciplines (dans, muziek, ruimtelijk- en beeldend werken, poëzie, media) gaat, geïnspireerd door de Land Art, aan de slag om een eigen kunstwerk of performance te maken. Deels binnen, deels buiten. Zo ontdekken kinderen van de bovenbouw en het voortgezet onderwijs wat de kwaliteiten zijn van deze kunstwerken. Op zaterdag 9 september 2017 is paviljoen De Verbeelding van 12.00 uur tot 16.00 uur gratis geopend. Om 14.00 uur start vanuit De Verbeelding een rondleiding “Sea Level vanuit verschillend perspectief”. Kosten € 7.50 (inclusief thee/koffie) Aanmelden via: reserveren@deverbeeldingzeewolde.nl

Once More, With Feeling
5 september 2017 t/m 7 januari 2018
Een hommage aan het veertigjarige bestaan van de Land Art in Flevoland: zondag 3 september opent in KAF Expo de tentoonstelling Once more, with feeling waarin de zeven grote landschapskunstwerken van internationaal befaamde kunstenaars en de zeven performances geïnspireerd op deze landschapskunstwerken samenkomen. Noteer zondag 3 september 15 uur alvast in de agenda en kijk op deze pagina voor meer informatie.

Festival Sunsation - Kom vier de zomer met ons!
Vrijdag 23 en zaterdag 24 juni 2017
Al meer dan 30 jaar wordt in het Observatorium van Robert Morris bij Lelystad rond de zonnewende het Sunsation Festival gevierd, om bij zonsopgang de eerste stralen door de sleuven van het kunstwerk te kunnen zien opkomen. In de avond bieden we een gezellig opwarmertje met een OpenDicht Podium, SingerSong writers en een gezellig kampvuur met Argentijnse Zomer BBQ. Aansluitend zorgt de Poetry DJ voor de zoete klanken die perfect bij de lome vrijdagavond en vroege nacht passen. Korte nacht of wakker blijven bij het kampvuur en vanaf 05.00 uur de viering van de zomer met muziek, theater en poëtische voordrachten. Meer info: www.festivalsunsation.nl

En verder:

Hoe is je Land Art Geheugen?
Op Flevolands Geheugen kan je al je Flevolandse herinneringen en verhalen delen – nu ook over de Land Art. Heb je je bruiloft gevierd in de Groene Kathedraal, gebalanceerd op de muur van Serra, de zon zien opkomen door de vizieren in het Observatorium? Deel het met ons, en met de rest van Nederland. We vinden het leuk om te zien hoe de Land Art leeft! Ga naar Flevolands Geheugen

Beter beleef- en bereikbaar!
In samenwerking met Toerisme Flevoland hebben we op een aantal punten de beleef- en bereikbaarheid van de Land Art verbeterd. Vorig jaar werden al nieuwe informatieborden geplaatst - dit jaar is er een izi.TRAVEL app met audiotour ontwikkeld en wordt in juni een aantal programma's over de Land Art op Omroep Flevoland uitgezonden met documentairemaker Jord den Hollander. Het project om de beleef- en bereikbaarheid te verbeteren wordt uitgevoerd in opdracht van Provincie Flevoland.

Opening Once more, with feeling

Foto's: Geert van der Wijk
Foto's: Geert van der Wijk

Programma

De opening van Once more, with feeling op zondag 3 september 2017. Foto: Geert van der Wijk
De opening van Once more, with feeling op zondag 3 september 2017. Foto: Geert van der Wijk

Archief activiteiten in en rondom de tentoonstelling Once more, with feeling in KAF EXPO

TROUBLEMAKERS - THE STORY OF LAND ART
Donderdag 9 november 2017 20:00 uur

Let op: deze film is Engelstalig en niet ondertiteld
Troublemakers I The Story of Land Art laat ons zien hoe kunstenaars als Robert Smithson, Walter De Maria en Michael Heizer in de jaren zestig en zeventig het kunstlandschap voorgoed veranderden. Zij lieten de schilder- en beeldhouwkunst achter zich en begonnen met het maken van monumentale kunstwerken in de meest afgelegen gebieden. Met een combinatie van nieuwe beelden en uniek vintage filmmateriaal neemt regisseur James Crump de kijker mee op een reis naar de mooiste landschapskunstwerken in de Verenigde Staten.

Troublemakers I The Story of Land Art wordt vertoond in het kader van de tentoonstelling Once more, with feeling; nu te zien in KAF Expo. Tijdens een korte introductie van curator Martine van Kampen komen we meer te weten over de relatie die de Amerikaanse kunstenaars hadden met het Nederlandse landschap.
Meer informatie over de film

Donderdag 9 november 2017
Locatie: KAF, Esplanade 10, Almere
Zaal open: 19.30 uur
Start Film: 20.00 uur
Kaarten: 5 euro, inclusief bezoek aan de tentoonstelling Once more, with feeling.
Te koop via www.kaf.nl

ONCE MORE JUNIOR
KINDEREN ONTWERPEN LANDSCHAPSKUNST VOOR FLEVOLAND
20 oktober t/m 12 november 2017
Van een speciale plek om stil van de natuur te genieten tot grote beelden van dieren of een monument voor vriendschap: deze junior kunstenaars geven vorm aan prachtige ideeën! Kom kijken naar de jongste generatie bedenkers van Land Art in Flevoland. Binnen de doorgaande cultuurleerlijn van de Culturele Haven krijgen leerlingen op basisscholen in Flevoland les over deze speciaal Flevolandse kunst. Tijdens die lessen maken ze een ontwerp voor een nieuw landschapskunstwerk. Bij de tentoonstelling ONCE MORE,JUNIOR zijn tijdelijk 22 van deze ontwerpen te zien.

T/m 12 november 2017, dinsdag t/m zondag
Gratis toegang

FILOSOFISCHE WANDELING NAAR DE GROENE KATHEDRAAL MET FILOSOOF ERIC BRINCKMANN Zondag 19 november 2017
In de polder bij Almere, die nog maar enkele decennia geleden werd aangelegd, ligt de Groene Kathedraal van Marinus Boezem. Dit kunstwerk is gebaseerd op de meer dan zevenhonderd jaar oude kathedraal van Reims. Hoe kun je je als mens verhouden tot dit aangelegde landschap dat nog maar zo kort bestaat en toch bol staat van geschiedenis? Tijdens een filosofische wandeling van KAF naar de Groene Kathedraal denk je samen met landschapsfilosoof Eric Brinckmann na over de betekenis van het landschap voor de landschapskunst en voor de mens.

Eric Brinckmann is auteur van het boek Filosofische wandelingen, Denken over binnen en buiten door de eeuwen heen (KNNV, 2015) waarin hij de (vaak problematische) verhouding schetst tussen mens en natuur. We staan, nu het klimaatprobleem zich in volle omvang aandient, op een cruciaal kruispunt van keuzes. Kunnen we een andere relatie aangaan met natuur en landschap? Landschapskunst speelt een belangrijke rol bij het kritisch overdenken van deze vraag.

Zondag 19 november 2017
13.00 uur – 16.00 uur
Startpunt: KAF, Esplanade 10, Almere
Na afloop van de wandeling wordt je vanaf de Groene Kathedraal met een bus weer teruggebracht naar KAF.
Kaarten: 5 euro, inclusief bezoek aan de tentoonstelling Once more, with feeling.
Te koop op www.kaf.nl

GRATIS RONDLEIDING
Zondag 26 november 2017 15:00 uur
Onze gids Marijke Jansen geeft elke laatste zondag van de maand een rondleiding door de tentoonstelling. Verzamelen bij de entree - aanmelden niet nodig!
Kijk voor meer informatie op www.kaf.nl

DOCUMENTAIRE PIER + HORIZON - DE GEEST VAN DE PLEK VAN BAREND HAZELEGER
In de documentairefilm Pier + Horizon – de geest van de plek van Barend Hazeleger maken we kennis met kunstenaar Paul de Kort. Hij maakte het jongste landschapskunstwerk Pier + Horizon in het Zwarte Meer bij Kraggenburg. We krijgen een mooi inkijkje in wat er allemaal komt kijken bij het realisatieproces van het werk en bij het maken van landschapskunst in het algemeen. De film is een treffend portret van de kunstenaar, zijn drijfveren en werkwijze. Pier + Horizon is momenteel onderdeel van de tentoonstelling Once more, with feeling. In het kader van de tentoonstelling wordt de documentaire Pier + Horizon – de geest van de plek, vertoond in KAF. De filmmaker en kunstenaar zijn aanwezig voor vragen en discussie na afloop.

Donderdag 7 december 2017
Locatie: KAF, Esplanade 10, Almere
Zaal open: 19.30 uur
Start Film: 20.00 uur
Kaarten: 5 euro, inclusief bezoek aan de tentoonstelling Once more, with feeling.
Te koop op www.kaf.nl

AVOND MET CINDY MOORMAN EN RENE TEN BOS, DENKER DES VADERLANDS
Donderdag 21 december 2017
Beeldend kunstenaar Cindy Moorman heeft Denker des Vaderlands René ten Bos uitgenodigd, naar aanleiding van haar performance en installatie De Constructies (het Wij, het Vlak en de Objecten), te zien in KAF EXPO. Ze vraagt zich daarin onder meer af of een zo strak geordend landschap als de Noordoostpolder niet een grote invloed heeft op het leven en denken van bewoners. René ten Bos is filosoof en hoogleraar aan de Radboud Universiteit en schrijft over deze invloed, onder meer in zijn boek Water. Een geofilosofische geschiedenis.

Hoe verhoud je je als mens tot een wereld die meer en meer gecontroleerd en gestructureerd wordt? En welke invloed heeft dit landschap op de mens? Te midden van de kunstwerken in de tentoonstelling zal René ten Bos op dit soort vragen ingaan. Na zijn verhaal licht Cindy Moorman haar ideeën voor haar performance toe. Vervolgens gaan kunstenaar en filosoof met elkaar én met deelnemers aan Moormans performance in gesprek.

Donderdag 21 december 2017
Locatie: KAF, Esplanade 10, Almere
Zaal open: 19.30 uur
Start: 20.00 uur
Kaarten: 5 euro, inclusief bezoek aan de tentoonstelling Once more, with feeling.
Te koop op www.kaf.nl

WORKSHOP LAND ART LEGO JUNIOR
Kom in de kerstvakantie langs in onze LEGO-architectuurstudio! Tijdens de LAND ART LEGO JUNIOR workshop laat je je inspireren door de landschapskunstwerken in de tentoonstelling Once more, with feeling en bouw je van LEGO-steentjes je eigen landschapskunstwerk.

In de afgelopen 40 jaar waren landschapskunstenaars van over de hele wereld onder de indruk van het landschap van Flevoland. Er was zoveel ruimte dat de kunstenaars groots konden denken en enorme kunstwerken maakten in de natuur. Wij dagen jou uit om groots te denken en in onze unieke LEGO-studio je eigen kunstwerk te bouwen. Neem je vriendjes, vriendinnetjes en familieleden mee! Terwijl jij je mooiste creaties maakt kunnen je ouders zich vermaken tijdens een speciale rondleiding door de tentoonstelling Once more, with feeling*.

LAND ART LEGO JUNIOR workshops
LEGO-architectuurstudio, KAF, Esplanade 10, Almere
2 t/m 5 januari 2018
Elke dag van 14.00 uur tot 16.00 uur
Kaartjes: 3 euro, via www.kaf.nl.

*RONDLEIDINGEN
Kom alles te weten over de tentoonstelling Once more, with feeling tijdens de gratis rondleidingen in de kerstvakantie. Onze gids Marijke Jansen geeft een rondleiding waarbij ze dieper ingaat op de unieke collectie landschapskunstwerk van Flevoland, de kunststroming Land Art en de performances die zeven kunstenaars presenteerden in de landschapskunstwerken. Verzamelen bij de entree - aanmelden niet nodig!

Rondleidingen
KAF, Esplanade 10, Almere
2 t/m 5 januari 2018
Elke dag van 15.00 uur tot 16.00 uur
Tickets: gratis bij een bezoek aan de tenoonstelling
Tickets tentoonstelling: 5 euro, via www.kaf.nl


GRATIS RONDLEIDING LAATSTE DAG ONCE MORE, WITH FEELING
Zondag 7 januari 2018 15:00 uur
Onze gids Marijke Jansen geeft op de laatste dag van de tentoonstelling een rondleiding. Verzamelen bij de entree - aanmelden niet nodig!
Kijk voor meer informatie op www.kaf.nl