Open Monumentendag 2018

Daniel Libeskind, Polderland Garden of Love and Fire (detail). Foto Johannes Schwartz
Daniel Libeskind, Polderland Garden of Love and Fire (detail). Foto Johannes Schwartz

In heel Nederland staan monumenten op 8 en 9 september in de schijnwerpers tijdens de Open Monumentendag. Zo ook De Groene Kathedraal van Marinus Boezem en Polderland Garden of Love and Fire van Daniel Libeskind in Almere. Gidsen van Land Art Flevoland zijn het hele weekend tussen 10.00 en 17.00 uur bij de kunstwerken aanwezig om alles te vertellen over de werken en hun makers, de kunststroming Land Art en de ontstaansgeschiedenis van Flevoland - op zichzelf ook een bijzonder monument!

In Europa

Almere is nog een relatief jonge stad, en toch zijn hier al veel (jonge) monumenten te bewonderen. De twee Almeerse landschapskunstwerken zijn hier voorbeelden van. Ze zijn niet alleen monumentaal: het zijn ijkpunten in de geschiedenis en totstandkoming van Almere én in de kunststroming Land Art. De werken van Boezem en Libeskind functioneren sinds hun realisatie als ankerpunten in het landschap, en verbinden Almere met andere, zeer oude culturele plaatsen in Europa. Zo is De Groene Kathedraal een weergave van de kathedraal van Reims - een wereldmonument. Polderland Garden of Love and Fire van sterarchitect Daniel Libeskind verbindt de stad met Berlijn (waar Libeskind tijdens de realisatie van het werk woonde) en Salamanca; de woonplaats van dichter Juan de la Cruz - op wiens gedicht Levende vlam van de liefde dit kunstwerk is gebaseerd. Met deze verbindingen naar andere Europese steden laten de werken de relatie tussen Almere en Europa zien; hét thema van Open Monumentendag in Almere.

Programma

Zaterdag 8 en zondag 9 september
10.00 - 17.00 uur: Kom langs bij De Groene Kathedraal en Polderland Garden of Love and Fire en vraag de gids alles over het werk, de kunstenaar, kunststroming en Flevoland.
Kijk hier voor locaties en routebeschrijvingen.
Gratis toegang
Let bij het plannen van je route vooral op zaterdag op wegafsluitingen in verband met de triathlon. Via deze link kom je op een overzicht van wegafsluitingen.

Open Monumentendag in Almere

Sinds 2017 doet de gemeente Almere officieel mee aan de nationale Open Monumentendag. Hoewel Almere nog geen officiële monumenten heeft, heeft het al wel een monumentenverordening. De steeds ouder wordende New Town staat vol met architectonische pareltjes in experimenteel vormgeven stedenbouwkundige ontwerpen. Kijk voor alle locaties van deze editie op www.almere.nl/openmonumentendag