Open Monumentendag 2018

Daniel Libeskind, Polderland Garden of Love and Fire (detail). Foto Johannes Schwartz
Daniel Libeskind, Polderland Garden of Love and Fire (detail). Foto Johannes Schwartz

In heel Nederland staan monumenten op 8 en 9 september in de schijnwerpers tijdens de Open Monumentendag. Zo ook De Groene Kathedraal van Marinus Boezem en Polderland Garden of Love and Fire van Daniel Libeskind in Almere. Gidsen van Land Art Flevoland zijn het hele weekend tussen 10.00 en 17.00 uur bij de kunstwerken aanwezig om alles te vertellen over de werken en hun makers, de kunststroming Land Art en de ontstaansgeschiedenis van Flevoland - op zichzelf ook een bijzonder monument!

IN EUROPA
Almere is nog een relatief jonge stad, en toch zijn hier al veel (jonge) monumenten te bewonderen. De twee Almeerse landschapskunstwerken zijn hier voorbeelden van. Ze zijn niet alleen monumentaal: het zijn ijkpunten in de geschiedenis en totstandkoming van Almere én in de kunststroming Land Art. De werken van Boezem en Libeskind functioneren sinds hun realisatie als ankerpunten in het landschap, en verbinden Almere met andere, zeer oude culturele plaatsen in Europa. Zo is De Groene Kathedraal een weergave van de kathedraal van Reims - een wereldmonument. Polderland Garden of Love and Fire van sterarchitect Daniel Libeskind verbindt de stad met Berlijn (waar Libeskind tijdens de realisatie van het werk woonde) en Salamanca; de woonplaats van dichter Juan de la Cruz - op wiens gedicht Levende vlam van de liefde dit kunstwerk is gebaseerd. Met deze verbindingen naar andere Europese steden laten de werken de relatie tussen Almere en Europa zien; hét thema van Open Monumentendag in Almere.

PROGRAMMA
Zaterdag 8 en zondag 9 september
10.00 - 17.00 uur: Kom langs bij De Groene Kathedraal en Polderland Garden of Love and Fire en vraag de gids alles over het werk, de kunstenaar, kunststroming en Flevoland.
Kijk hier voor locaties en routebeschrijvingen.
Gratis toegang
Let bij het plannen van je route vooral op zaterdag op wegafsluitingen in verband met de triathlon. Via deze link kom je op een overzicht van wegafsluitingen.

OPEN MONUMENTENDAG IN ALMERE
Sinds 2017 doet de gemeente Almere officieel mee aan de nationale Open Monumentendag. Hoewel Almere nog geen officiële monumenten heeft, heeft het al wel een monumentenverordening. De steeds ouder wordende New Town staat vol met architectonische pareltjes in experimenteel vormgeven stedenbouwkundige ontwerpen. Kijk voor alle locaties van deze editie op www.almere.nl/openmonumentendag

Land Art Weekend 2018

Winnaar dronefotowedstrijd

De winnende foto van Ronald Staal, gemaakt bij de Polderland Garden of Love and Fire van Daniel Libeskind.
De winnende foto van Ronald Staal, gemaakt bij de Polderland Garden of Love and Fire van Daniel Libeskind.

Ter afsluiting van het Land Art Weekend op zondag 3 juni is de winnaar bekend gemaakt van de dronefotografiewedstrijd: Ronald Staal uit Amersfoort. De jury waardeerde zijn foto enerzijds om het perspectief - schuin van boven en vrij dichtbij - waardoor het landschapskunstwerk op een andere manier in beeld wordt gebracht. Het landschap achter het kunstwerk wordt zo een beetje opgetild, het lijkt bijna een heuvel. Daarbij vond de jury belangrijk dat ook de feestelijke sfeer van het weekend in beeld was, zichtbaar in de bezoekers in het gras en de tentjes op de achtergrond. Zo zie je dat het kunstwerk bezocht en beleefd wordt.

Ronald Staal wint een bus tour langs de Flevolandse Land Art voor twee personen en een mooie afdruk van zijn foto. De jury van de wedstrijd bestond uit kunstenaar Maria Pask, deelnemer aan het programma en de tentoonstelling Land Art Live en docent aan de KABK in Den Haag; Jan Frans de Hartog, als stedenbouwkundige betrokken bij de totstandkoming van Almere én enthousiast drone-videomaker; en Laurens de Graaff, amateur-dronefotograaf uit Emmeloord die zijn foto's publiceert op de site Flying Flevoland. Laurens verzorgde tijdens het Land Art Weekend demonstraties dronefotograferen.

Naast de winnende dronefoto werd er ook in de kinderworkshop een winnaar uitgekozen, door de workshopleider Martine Rippen. De foto's in deze workshop werden gemaakt met kleine dronetjes die je kon leren besturen en bedienen. De winnaar bij de kinderen is Daan Verhoef, die naast het kunstwerk ook zijn broer Luuk op de foto wist te zetten. Daan won een van de kleine dronecameraatjes, waar hij erg blij mee was!

Meer over de dronefotografiewedstrijd

Fotoverslag Land Art Weekend

Foto: Kelly Jochems
Foto: Kelly Jochems

Het was lekker weer tijdens en Land Art Weekend, en onze gidsen hebben veel bezoekers uitgebreid over de landschapskunstwerken kunnen informeren. Omroep Flevoland maakte een verslag over de kinderworkshops dronefotograferen bij de Polderland Garden of Love and Fire - en fotografe Kelly Jochems ging op pad langs alle locaties om van de activiteiten verslag te doen.

Naar het fotoverslag

Programma Land Art Weekend 2018

Bezoekers in Polderland Garden of Love and Fire van Daniel Libeskind. Foto Michiel Rijsberman
Bezoekers in Polderland Garden of Love and Fire van Daniel Libeskind. Foto Michiel Rijsberman

LAND ART WEEKEND IN HEEL FLEVOLAND
ZATERDAG 2 EN ZONDAG 3 JUNI 2018, 11.00 TOT 17.00 UUR.

Klik hier voor de dronefotografiewedstrijd
Klik hier voor de locaties van de zeven landschapskunstwerken

Op 2 en 3 juni wordt de Land Art van Flevoland in het zonnetje gezet tijdens het Land Art Weekend. Bezoek tijdens dit weekend één of meer locaties en krijg ter plekke uitleg van een enthousiaste gids. Kinderen kunnen aan de hand van doe-opdrachten op ontdekkingstocht. Ben je geïnteresseerd in dronefotografie? Doe dan mee aan onze dronefotografiewedstrijd! Ga zelf op pad of kom kijken bij Polderland Garden of Love and Fire in Almere, waar je kan meedoen aan demonstraties. Tijdens het Land Art Weekend kan je de landschapskunst van alle kanten bekijken!

Land Art van boven
Vanuit de lucht zie je pas goed wat een landschapskunstwerk doet met zijn omgeving. Zo lijkt het alsof de bomen van De Groene Kathedraal even verderop uit het bos zijn weggesneden. Het kunstwerk Sea Level klieft als een mes door het park. En van bovenaf zie je dat Polderland Garden of Love and Fire bestaat uit lijnen die het kunstwerk symbolisch met andere plekken op de wereld verbinden. Overigens worden landschapskunstwerken al vanaf het begin vanuit de lucht in beeld gebracht: de Amerikaanse 'vader' van de Land Art Robert Smithson filmde zijn kunstwerken altijd vanuit een helikopter. Land Art is ook altijd goed zichtbaar op satellietbeelden.

Dronefotografiewedstrijd
Daarom krijg je tijdens het Land Art Weekend de mogelijkheid de landschapskunstwerken vanuit de lucht vast te leggen. Dronefotograaf Laurens de Graaff demonstreert bij Polderland Garden of Love and Fire in Almere het fotograferen met drones en legt je uit hoe het werkt. Heb je zelf een drone? Neem deze dan mee of ga zelf op pad om een of meer van jouw favoriete landschapskunstwerken in Flevoland te fotograferen. Iedereen kan zijn foto's via onze website inzenden voor de speciaal voor dit weekend georganiseerde dronefotografiewedstijd. De wedstrijd sluit op zondag 3 juni om 15.00 uur, waarna een vakkundige jury de foto’s direct beoordeelt. De winnaars worden tijdens de feestelijke afsluiting van het weekend bekend gemaakt.

Gids en kids
Tijdens het Land Art Weekend staat op elke locatie een gids die enthousiast kan vertellen over het kunstwerk en al je vragen kan beantwoorden. Ook is er informatie beschikbaar over de activiteiten van onze partners in de omgeving. Voor kinderen zijn er doe-opdrachten om het kunstwerk te verkennen. En bij de Polderland Garden of Love and Fire is er een speciale drone-fotografiewedstrijd voor kinderen. Onder begeleiding van educator Martine Rippen kunnen zij op zaterdag en zondag hun eigen dronefoto's maken - met aan het einde van de zondag een prijsuitreiking voor de mooiste foto!

PROGRAMMA 2 EN 3 JUNI 2018
ACTIVITEITEN LAND ART FLEVOLAND

ZATERDAG 2 JUNI
Alle zeven locaties:
11:00-17:00 uur - uitleg en doorlopende rondleidingen door gidsen, doe-opdrachten voor kinderen
Hele dag: maken en inzenden dronefoto's voor de wedstrijd

Polderland Garden of Love and Fire, Almere:
11:00-17:00 uur - demonstraties dronefotografie door Laurens de Graaff
13:00 - 17:00 uur - dronefotograferen voor kinderen o.l.v. Martine Rippen

ZONDAG 3 JUNI
Alle zeven locaties:
11:00-17:00 uur - uitleg en doorlopende rondleidingen door gidsen, doe-opdrachten voor kinderen
Hele dag - maken en inzenden dronefoto's voor de wedstrijd

Polderland Garden of Love and Fire, Almere
11:00 -17:00 uur - demonstraties dronefotografie door Laurens de Graaff
11:00 - 17:00 uur - dronefotograferen voor kinderen o.l.v. Martine Rippen
Hele dag tot 15:00 uur - maken en inzenden dronefoto's voor de wedstrijd
17:00 uur - feestelijke afsluiting met bekendmaking winnaars dronefotografiewedstrijd, iedereen welkom!

Tip: neem een picknick mee en doe een dejeuner-sur-l'herbe bij een landschapskunstwerk! Bij onze standjes zijn fruit en sap van fruitbedrijf De Vink uit Kraggenburg verkrijgbaar.

PROGRAMMA PARTNERS LAND ART FLEVOLAND
ZATERDAG 2 JUNI 2018
- Vaartocht naar het Vogeleiland in het Zwarte Meer door Natuurmonumenten. Kijk hier voor meer informatie.
- Ontdekkingstocht door natuurgebied De Burchtkamp in Lelystad door Het Flevo-Landschap. Kijk hier voor meer informatie.

ZONDAG 3 JUNI 2018
- Kruidenwandeling door Staatsbosbeheer in Almeerderhout, Almere. Kijk hier voor meer informatie.
- Schokker- en Geologiedag op Schokland door Het Flevo-Landschap. Kijk hier voor meer informatie.

VERDER IN JUNI
- Op 22 en 23 juni wordt het festival Sunsation weer georganiseerd in het Observatorium van Robert Morris in Lelystad. Kijk hier voor meer informatie over het programma van dit jaar.

Partners Land Art Flevoland: Gemeente Almere (De Groene Kathedraal, Polderland Garden of Love and Fire), Gemeente Zeewolde Sea Level), Gemeente Lelystad (Exposure), Gemeente Noordoostpolder (PIER+HORIZON), HetFlevo-landschap (Aardzee,Observatorium), Staatsbosbeheer (De Groene Kathedraal), Natuurmonumenten (PIER+HORIZON), Toerisme Flevoland en KAF. De activiteiten van Land Art Flevoland worden mogelijk gemaakt door Provincie Flevoland.

#landartdronewedstrijd

Polderland Garden of Love and Fire van Daniel Libeskind in Almere. Foto: Michiel Rijsberman
Polderland Garden of Love and Fire van Daniel Libeskind in Almere. Foto: Michiel Rijsberman

Doe tijdens het Land Art Weekend mee aan de dronefotowedstijd! Neem je eigen drone mee of kom naar de demonstratie van Laurens de Graaff bij de Polderland Garden of Love and Fire.

Foto's kan je inzenden via Instagram, voorzien van de hashtag #landartdronewedstijd. Stuur ons daarbij je contactgegevens, zodat we je kunnen bereiken over de uitslag (kan ook apart per mail, op info@landartflevoland.nl). Als je geen Instagram account hebt en die liever niet wilt maken kan je je foto's ook naar datzelfde mailadres mailen. Tijdens het weekend verschijnen de ingezonden foto's alvast hieronder op onze site.

Inzending sluit zondag om 15:00 uur. Daarna gaat de jury de foto's beoordelen, dat zijn:
- kunstenaar Maria Pask, deelnemer aan het programma en de tentoonstelling Land Art Live, zij maakte in 2016 een interventie bij Sea Level van Richard Serra in Zeewolde. Maria geeft ook les aan de KABK in Den Haag.
- Jan Frans de Hartog, als stedenbouwkundige betrokken bij de totstandkoming van Almere én enthousiast drone-videomaker. Hij maakte de dronevideo's van de Land Art die je op deze site kan bekijken.
- Laurens de Graaff uit Emmeloord is enthousiast amateur-dronefotograaf en publiceert zijn foto's op zijn site Flying Flevoland. Tijdens het weekend doet hij demonstraties en legt hij je alles uit over dronefotografie.

Om 17:00 worden dan bij de afsluiting van het Land Art Weekend de winnaars bekend gemaakt - bij de prijsuitreiking is iedereen welkom! De winnende fotografen ontvangen een tour langs de Land Art voor 2 personen, een mooie print van hun foto en in de dagen erna worden de winnende foto's gepubliceerd op onze website, onze social media en in een persbericht.

Locatie: Pampushavenweg, Almere (tussen Brikweg en Oostvaardersdijk)