Het team van Land Art Flevoland, v.l.n.r. Robbie Schweiger, Sophia Zürcher, Martine van Kampen en Marie-Josée Röselaers (foto Bram Schilling)

Over ons

Het bestuur van Stichting Land Art Flevoland: v.l.n.r. Vincent de Boer, Demelza van der Maas en Suki de Boer

Nergens ter wereld vind je zoveel Land Art bij elkaar als in Flevoland. De collectie Land Art Flevoland bevat kunstwerken van wereldberoemde kunstenaars als Antony Gormley, Richard Serra, Daniel Libeskind en Marinus Boezem. De eigenaren beheren en onderhouden de kunstwerken, terwijl Stichting Land Art Flevoland ze met activiteiten tot leven brengt, hun zichtbaarheid vergroot en zich buigt over hun status als bijzonder cultureel erfgoed.

Land Art Flevoland is een kleine organisatie die de monumentale landschapskunstwerken in Flevoland onder de aandacht brengt van een breed publiek. Dit doen we door bustours te organiseren, zelf activiteiten te initiëren zoals het Land Art Weekend en Land Art Live, een boek uit te brengen dat internationaal gedistribueerd wordt en samen te werken met organisaties en mensen - binnen Flevoland en daarbuiten - die duurzaam bij de landschapskunst betrokken zijn.

Naast onze publieksfunctie werken we aan de versterking van de collectie, door het totstandbrengen van een samenwerkingsverband van de eigenaren van de kunstwerken: vijf Flevolandse gemeenten en drie natuurorganisaties. Daarvoor hebben we in 2019 een Masterplan opgesteld, waarin de restauratie van de oudere kunstwerken gekoppeld wordt aan verbeterde publieksvoorzieningen voor de gehele collectie. In samenwerking met Provincie Flevoland en dankzij bijdragen van de VriendenLoterij, het Mondriaan Fonds en het BPD Cultuurfonds zijn we in 2022 aan de uitvoering van dit Masterplan begonnen.

Land Art Flevoland is sinds 2016 een zelfstandige stichting, op dit moment houden we kantoor in De Voetnoot in Almere. Land Art Flevoland wordt structureel ondersteund door Provincie Flevoland en op projectbasis door fondsen als het Mondriaan Fonds, het VSB Fonds, Fonds21 en het Prins Bernhard Cultuurfonds Flevoland.

Lees hier de antwoorden op veelgestelde vragen aan ons!

Mensen

De vaste kern van Land Art Flevoland wordt gevormd door Martine van Kampen (curator), Tessa Haan (projectleider Land Art Weekend en tours), Claartje Auf dem Brinke (tours), Lot Meijers (projectleider Masterplan) en Joya Mooi (communicatie). Marie-Josée Röselaers heeft recent haar werk voor de tours neergelegd maar blijft betrokken als gids.

De kunstwerken zelf zijn in eigendom en beheer bij verschillende partijen: Het Flevo-landschap, gemeente Almere, gemeente Lelystad, gemeente Zeewolde, gemeente Noordoostpolder, gemeente Dronten, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten. Voor de afstemming van onderhoud en activiteiten werken wij met al deze partijen samen. Kijk op deze website bij de afzonderlijke kunstwerken om te zien wie daarvan de eigenaar en beheerder zijn.

Het bestuur van Stichting Land Art Flevoland wordt gevormd door Demelza van der Maas (voorzitter), die aan de VU promoveerde op de relatie tussen erfgoed en identiteit in Flevoland en momenteel werkt als collectiemanager bij de Heineken Collection Foundation; Vincent de Boer (penningmeester), adviseur kunst en openbare ruimte bij Stroom Den Haag en als zodanig betrokken bij het land art-werk van James Turrell in Kijkduin; en Suki de Boer (secretaris), die aan de VU promoveerde op kunst in bedrijfsopdracht, voorheen werkte bij Droog Design en momenteel als stafmedewerker Visuele Kunsten en Erfgoed bij het Amsterdams Fonds voor de Kunst. Zij zetten zich onbezoldigd in voor Land Art Flevoland.

De ambassadeurs van de Flevolandse landschapskunst vormen een mooi comité van aanbeveling:

Kantooradres:

Stichting Land Art Flevoland
De Voetnoot kamer 3.05
Stadhuisplein 2
1315 HT Almere

info@landartflevoland.nl

(klik hier voor de adressen van de kunstwerken zelf)

KVK-nummer: 66223520
RSIN-nummer: 856450108

Download hier het jaarverslag 2021 (pdf)

Download hier het jaarverslag 2020 (pdf)

Download hier het jaarverslag 2019

Download hier het jaarverslag 2018

Download hier het beleidsplan 2018-2020