Paul de Kort: PIER+HORIZON (2016)

Paul de Kort, PIER+HORIZON (2016). Foto: Paul de Kort
Paul de Kort, PIER+HORIZON (2016). Foto: Paul de Kort

Ambassadeur Eva Vriend
Meer over dit werk
De opening en het Land Art Weekend
Land Art Live: interventie Cindy Moorman

Nog voor de inpoldering van de Noordoostpolder lag op deze plek in het water van de Zuiderzee (nu het Zwarte Meer) een zes kilometer lange strekdam. Deze verbond het lichtwachtershuis Oud Kraggenburg met het vaste land bij Genemuiden. De lijn is vanuit de lucht nog goed zichtbaar in het verkavelingspatroon van de polder. Een klein deel van deze dam is door Paul de Kort in ere hersteld en tot centrale as van zijn kunstwerk gemaakt. Het betonnen fietspad ligt exact in het verlengde van de pier waardoor de lijn van het kunstwerk naar Oud Kraggenburg versterkt wordt.

Rond de as van PIER+HORIZON drijven 20 meter lange kraggen (rietmatten), die aan één zijde zijn bevestigd aan een paal. De kraggen functioneren als een soort windwijzers: bij sterke wind en stroming wijzen ze allemaal in dezelfde richting. De palen staan opgesteld in een streng zeshoekig raster. Dit verwijst naar het Centrale Plaatsen Model waar architect en stedenbouwkundige Cornelis van Eesteren zijn ontwerp voor de ruimtelijke indeling van de Noordoostpolder op baseerde. De titel van het kunstwerk is een ode aan Piet Mondriaan en zijn schilderijenserie Pier and Ocean (1915).

Iedere ochtend, als de zon in het oosten exact in lijn staat met de pier en de webcam, wordt een foto gemaakt. Geleidelijk groeit een serie foto’s die het kunstwerk in een heel andere tijdsdimensie zichtbaar maakt. Deze serie foto’s is te zien op www.pierplushorizon.nl.

Filmmaker Barend Hazeleger volgt Paul de Kort al geruime tijd en heeft de documentaire PIER+HORIZON - De Geest van de plek gemaakt over de totstandkoming van het kunstwerk. Bekijk hier een korte montage:

Bereikbaarheid:

PIER+HORIZON is mede mogelijk gemaakt door: Provincie Flevoland, Gemeente Noordoostpolder, Prins Bernhard Cultuurfonds, Waterschap Zuiderzeeland, Bouwfonds Cultuurfonds.

Ambassadeur Eva Vriend

Eva Vriend. Foto: Rogier Velman
Eva Vriend. Foto: Rogier Velman

Eva Vriend schreef het boek Het nieuwe land over de ontstaansgeschiedenis van Flevoland. Ze ontmoette Paul de Kort op een lezing en sindsdien delen zij een passie voor het verhaal van de Noordoostpolder.

“Ik geef vrij veel lezingen over mijn boek. Bij een van die lezingen sprak Paul de Kort mij aan. Hij was toen nog bezig met de opdracht voor een mogelijk zevende landschapskunstwerk in Flevoland. Paul vertelde mij dat hij voor dat werk dacht aan een plek in de Noordoostpolder bij het Zwarte Meer. Ik ken die plek heel goed. Vroeger heb ik daar vrij veel gewandeld langs de dijk. Het is een pareltje in de polder. Als je daar staat, zo zei hij ook, dan kun je overal de horizon zien: van het oude land en van het nieuwe land. Straks zie je daar zijn kunstwerk verrijzen.

Voor zijn ontwerp heeft hij zich ingelezen en verdiept in het gebied en onder andere ook mijn boek gelezen. Het is leuk om te zien hoe iemand die zelf niet uit de polder komt, wel zoveel uit het landschap haalt. Ik ben zelf vooral bezig met de geschiedenis van de polder: met de beleving van de inwoners en de menselijke kant van het verhaal. Landschappelijk ben ik geen deskundige, behalve dan dat ik een boerendochter ben. Paul is vooral geïnteresseerd in de fysieke kant van de polder en de maakbaarheid van die plek. We zijn dus op een hele andere manier met de polder bezig, maar wel geboeid door dezelfde thematiek. Dat vind ik echt heel tof. Sindsdien hebben we contact gehouden.

PIER+HORIZON is ook gewoon een hele leuke studie. Wat ik bijvoorbeeld gaaf vind is dat Paul in zijn ontwerp de wind meeneemt. Ik ben zelf opgegroeid in de polder en ik heb nog steeds een haat-liefde verhouding met de wind. De oostenwind en de westenwind, je voelt die hier gewoon altijd. Als straks het werk er is en het riet gegroeid is, drijft er eigenlijk een soort grote windrichtingwijzer. Je kunt het er dan ook over hebben als je daar bent: de wind komt daar vandaan of niet, het is een dwarrelwind of een oostenwind.

Een stiekeme missie van mij is om te zorgen dat PIER+HORIZON gaat aanslaan en dat ook de mensen die hier wonen er wat mee hebben. Het zou ook mooi zijn om bij het werk dingen te gaan organiseren, zoals een gedichtenavond of een tof festival. Zoiets zou op die plek toch fantastisch zijn. Zelf lijkt het mij heel leuk om daar een soort ‘write now’ bijeenkomst voor schrijvers te organiseren. Het is een mooie plek om een uur bij elkaar te zitten, samen te schrijven en dan te bespreken wat mensen geschreven hebben. Je zou er ook kunnen gaan landschapschilderen of iets doen met fotografie. [H]et is leuk als mensen er [het landschapskunstwerk] zelf wat mee gaan doen.”

Meer over dit werk

Paul de Kort, PIER+HORIZON (2016). Foto Gert Schutte
Paul de Kort, PIER+HORIZON (2016). Foto Gert Schutte

De collectie Land Art van Flevoland is uitgebreid met een zevende landschapskunstwerk: Pier+Horizon van Paul de Kort. Het kunstwerk is gesitueerd in het Zwarte Meer, het randmeer dat de Noordoostpolder scheidt van het vaste land van Overijssel, een weids landschap waar de horizon altijd zichtbaar is.

Ruim een eeuw voordat de Noordoostpolder werd drooggelegd verbond hier een 6 km lange strekdam, de 'Zuiderkrib', de oever van Overijssel met een lichtwachtershuis midden in de Zuiderzee. Als rijksmonument ligt het voormalige lichtwachtershuis 'Oud Kraggenburg' nu op een terp temidden van de akkers van de Noordoostpolder. Een kaarsrecht en bijna één kilometer lang betonpad verbindt de Zwartemeerweg met de Zwartemeerdijk en herinnert ons aan de lijn van die voormalige Zuiderkrib. De stenen strekdam zelf is grotendeels verdwenen in de golven van het Zwarte Meer, maar bij kalm weer zien we in het verlengde van het betonpad enkele honderden meters verderop in het Zwarte Meer nog altijd een restant van de krib boven water komen.

Bij de fundering van de Zuiderkrib en het lichtwachtershuis werden in het midden van de 19e eeuw niet de traditionele zinkstukken van wilgenteen toegepast, maar zogenaamde kraggen. Kraggen zijn in elkaar gegroeide resten van waterplanten, vooral riet, die als eilanden op het water drijven. Kraggen komen veel voor in de veenplassen van noord Overijssel. Deze kraggen werden in lange repen gesneden en richting Zuiderzee gesleept om daar met stortsteen te worden verzwaard en afgezonken.

Met Pier+Horizon wil Paul de Kort de voormalige Zuiderkrib opnieuw boven water halen. Hij doet dit door een 135 meter lange vlondersteiger in het verlengde van het betonpad in het Zwartemeer te plaatsen. In een gebied met een doorsnede van ruim 250 meter rond het uiterste puntje van de pier staan 36 palen in een streng patroon. Op het water drijven 15 kraggen die ieder 20 bij 2 meter meten en zijn beplant met riet. Elke krag is aan de korte zijde verankerd aan een van de palen en kan, gestuurd door wind en stroming, vrij om het verankeringspunt draaien.

Tijdens de wandeling over het rechte betonpad vanaf de Zwartemeerweg blokkeert de Zwartemeerdijk tot het allerlaatste moment het vrije zicht op het Zwarte Meer, maar eenmaal bovenop de dijk openbaart de weidsheid van het Zwarte Meer zich in één oogopslag. Aan de voet van de dijk steekt de kaarsrechte streep van de pier tot ver in het Zwarte Meer. Het veld van palen en kraggen strekt zich zo ver uit als het blikveld rijkt. Vanaf de Kadoelersluis wordt het kunstwerk tijdens een langere wandeling over de Zwartemeerdijk al van verre geïntroduceerd en ontvouwt het zich heel geleidelijk. De afgelegen ligging en de inspanning om het te kunstwerk bereiken dragen bij aan de beleving ervan, maar de ultieme ervaring heb je als je eenzaam op het uiterste puntje van de smalle, lange pier staat, temidden van de weidsheid van het Zwarte Meer en omringd door het veld van palen en kraggen.

Vanaf de Zwartemeerdijk maakt een webcam iedere ochtend een foto van het moment dat de zon in het oosten exact in één lijn staat met de pier en de camera. Gedurende een jaar groeit een fotosequentie waarin de seizoenen traag in elkaar verglijden. Intussen slingeren de kraggen onrustig om hun ankerpunten op de al maar draaiende wind, tintelt het zonlicht op de golven rond de pier, kan het zwaar bewolkt zijn, stralend weer of nevelig, dwingt een stevige zuidwester of kille oostenwind de kraggen in een streng gelid of geselt een felle regenbui het water van het Zwarte Meer. De zon klimt in een loodrechte lijn langzaam naar zijn hoogste punt op 21 juni om vervolgens langs diezelfde lijn rond eind oktober weer achter de horizon te verdwijnen; één jaar samengebald in één etmaal.

Bekijk de foto's op www.pierplushorizon.nl

Tekst: Paul de Kort

Land Art Weekend 8 en 9 oktober 2016

Kunstenaar Paul de Kort, ambassadeur Eva Vriend en voorzitter van Natuurmonumenten Hans Wijers openen het kunstwerk met kinderen van de Fladderiep. Foto: Geert van der Wijk
Kunstenaar Paul de Kort, ambassadeur Eva Vriend en voorzitter van Natuurmonumenten Hans Wijers openen het kunstwerk met kinderen van de Fladderiep. Foto: Geert van der Wijk

Op 7 oktober 2016 werd een zevende landschapskunstwerk toegevoegd aan de unieke collectie van Land Art in Flevoland: PIER+HORIZON van kunstenaar Paul de Kort. Ter ere van dit moment werd op 8 en 9 oktober een feestelijk weekend georganiseerd met activiteiten bij alle landschapskunstwerken in Flevoland. Bezoekers kregen ter plekke informatie over de werken van gidsen. Voor kinderen werden speciale activiteiten georganiseerd. Op zondag gaf De Kort een introductie op zijn werk, waarna theatergroep Prins te Paard een spectaculaire performance gaf als officieel openingsmoment.

Kijk hier Facebook voor foto's van dit weekend.

Met dank aan: Rob Vrijen (informatietenten op locatie), Warmonderhof (biologische landbouw educatie in Dronten en winkel met producten van het Flevolandse land), familie Van Beekhuizen (receptie in Kraggenburg), Marijke Jansen, Carolien Wendte, Nynke Deinema, Iona Hogendoorn, Caroline Lamens, Suzanne Mascini; Marie-Joseé Röselaers (informatie service), Yvonne Dubbers (productie).

Dit Land Art Weekend vond plaats in het kader van de Maand van de Geschiedenis.

Het Land Art Weekend werd in samenwerking met Toerisme Flevoland georganiseerd, en is mede mogelijk gemaakt door de Provincie Flevoland.

Proefopstelling Pier + Horizon in Waterloopbos

Van het landschapskunstwerk Pier + Horizon van Paul de Kort is een proefopstelling gemaakt in het Waterloopbos, bij Marknesse in de Noordoostpolder. In dit bos werden tot 1996 schaalmodellen van grote waterwerken aangelegd om deze uit te testen, door ingenieurs van het Waterkundig Laboratorium. De schaalmodellen staan er nog, maar het gebied is inmiddels in eigendom van Natuurmonumenten.

In de proefopstelling worden de kraggen getest - drijvende wilgenmatten waarvan er uiteindelijk 48 in het kunstwerk terecht komen. De matten in het Waterloopbos zijn 2 x 2 meter, die in het kunstwerk krijgen een lengte van 24 meter. Met het grid waarin de matten geplaatst worden - en de titel - maakt Paul de Kort een eervolle verwijzing naar het beroemde schilderij 'Pier and Ocean 5' van Piet Mondriaan.

Bekijk hier een item op Omroep Flevoland waarin Paul de Kort over de proefopstelling vertelt.

In het vernieuwde Biesbosch MuseumEiland is nog t/m 31 december 2015 een overzichtstentoonstelling te zien van het werk van Paul de Kort.

Paul de Kort bij Kunststof - Radio 1

Afgelopen woensdag werd Paul de Kort - maker van het zevende landschapskunstwerk in Flevoland - geïnterviewd door Frenk van der Linden voor het radioprogramma Kunststof.

Zijn ontwerp Pier + Horizon wordt gerealiseerd in de Noordoostpolder, bij Kraggenburg en zal naar verwachting najaar 2016 gereed zijn.

Luister het na op de website van NTR

Travelling exhibition on Pier + Horizon by Paul de Kort

On May 6th a small travelling exhibition on the seventh Land Art work in Flevoland will be opened at the town hall in Emmeloord. It shows the design and the realisation of Pier + Horizon by Paul de Kort, which will be located in the Zwarte Meer near Kraggenburg in the Noordoostpolder. If all goes according to plan the work will be delivered in the fall of 2016.

The exhibition will be on show in Emmeloord for six weeks and will travel to several locations in Flevoland after. More information here.