Tours

Ga mee met een georganiseerde busreis (van mei t/m september elke laatste zondag van de maand) of bezoek de Land Art in Flevoland op eigen gelegenheid. Voor grote en kleine groepen organiseren wij ook tours op maat.

Georganiseerde bustours

Van mei tot en met september vinden elke laatste zondag van de maand georganiseerde tours plaats. Elke tour heeft een ander onderwerp of gebied en tijdens iedere tour geeft een kenner een toelichting. Zo is er een tour waarin de kunstwerken gekoppeld worden aan de ontstaansgeschiedenis van Flevoland; een kunsthistorische tour over de Land Art in Flevoland in internationaal perspectief; een route door het oudere Noorden en een route door het relatief jongere Zuiden van Flevoland; en voor de fanatiekelingen een tour langs alle negen landschapskunstwerken.

Eerstvolgende tour

30 juni 2019; Noordelijke Route
Noordelijk Flevoland is het oudere deel van de provincie, met niet alleen de Noordoostpolder maar ook de door inpoldering ingesloten eilanden Urk en Schokland. Tijdens deze tour bezoeken we de oudste plekken van Flevoland én de nieuwste landschapskunstwerken. Een reis die kriskras door de tijd verhaalt van het boerenleven, wederopbouw, waterkundige modellen én kunst.
Met onderweg een lezing van journalist en historicus Eva Vriend, auteur van Het nieuwe land.
We bezoeken onder meer: Exposure van Antony Gormley, Observatorium van Robert Morris, Nagele, Waterloopbos met Deltawerk // van RAAAF | Atelier de Lyon, en Riff PD#18245 van Bob Gramsma.
We verzamelen om 10.00 aan de achterzijde van treinstation Lelystad. De tour duurt tot 17.00 uur.
Kaartverkoop loopt via de website van KAF.

Later

28 juli 2019; Zuidelijke Route
Zuidelijk Flevoland is wat later tot stand gekomen, toen de nadruk verschoof van louter agrarisch naar ook bewoonbaar en natuurlijk land. Deze tour voert langs het belangrijkste gemaal dat de polder heeft leeggepompt, een van de grootste bossen van Nederland waar een boswachter van Staatsbosbeheer een verhaal houdt, en vier landschapskunstwerken. Via de Land Art kwam uiteindelijk ook de cultuur in de polder.
We bezoeken: Aardzee van Piet Slegers, Horsterwold, Sea Level van Richard Serra, gemaal De Blocq van Kuffeler, Polderland Garden of Love and Fire van Daniel Libeskind, De Groene Kathedraal van Marinus Boezem.
We verzamelen om 10.00 uur bij Kunstlinie Almere Flevoland (KAF), Esplanade 10, Almere. De tour duurt tot 17.00 uur.
Kaartverkoop loopt via de website van KAF.

25 augustus 2019; Verhaal van de Land Art
Tijdens deze tour duiken we dieper in de kunsthistorische stroming Land Art. We bekijken de Flevolandse kunstwerken in de context van hun tijd en van andere kunstenaars en ontwikkelingen. Daarvoor beginnen we bij het Stedelijk Museum Amsterdam, dat aan de wieg stond van het eerste Land Art-kunstwerk in Flevoland. Hier krijgen we een lezing van kunstenaar en museumdocent Natasja Boezem (onder voorbehoud).
We bezoeken: Stedelijk Museum Amsterdam, Observatorium van Robert Morris, Sea Level van Richard Serra, De Groene Kathedraal van Marinus Boezem.
We verzamelen om 10.00 uur bij het Stedelijk Museum Amsterdam (bus vertrekt vanaf zijde Paulus Potterstraat). De tour duurt tot 17.00 uur.
Kaartverkoop loopt via de website van KAF.

29 september 2019; Alle negen
Kun je niet kiezen of wil je niets missen? Een keer per seizoen bezoeken we alle negen landschapskunstwerken in één dag. Onderweg vertelt de gids je alles over de kunstwerken, en is er veel gelegenheid voor vragen en discussie. Met een lunchpauze op een landelijke locatie om even op adem te komen, en aan het eind van de middag een stevige kop soep.
Met onderweg toelichting van kunsthistorica Anja Novak, docent moderne en hedendaagse kunst aan de Universiteit van Amsterdam.
We verzamelen om 9.30 uur bij Kunstlinie Almere Flevoland (KAF), Esplanade 10, Almere. De tour duurt tot ca. 19.30 uur.
Kaartverkoop loopt via de website van KAF.

Contact: info@landartflevoland.nl
Tours 26 mei, 30 juni, 28 juli, 25 augustus; 10.00-17.00 uur, prijs: € 49,50.
Tour 29 september; 9.30-19.30 uur, prijs: € 60,00.
De kosten van deze tour zijn inclusief vervoer per bus, gids, lezing, koffie, thee en lunch. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marie-Josée Röselaers via marie-josee@landartflevoland.nl Reserveringen Tours: ticketshop@kaf.nl of t. 036 845 5555 of kaf.nl

Geweest

26 mei 2019; Het Verhaal van Flevoland
De Land Art van Flevoland laat het goed zien: de jonge polders zijn door mensen gemaakt. Wat betreft technisch vernuft en monumentaliteit kunnen de landschapskunstwerken zich meten met waterkundige werken als de Knardijk en de gemalen. Deze tour voert langs drie landschapskunstwerken en locaties die essentieel waren in de totstandkoming van de Flevopolder. Met onderweg een lezing van journalist en schrijver Emiel Hakkenes, auteur van Polderkoorts.
We bezoeken onder meer: Sea Level van Richard Serra, Riff PD#18245 van Bob Gramsma, werkeiland Lelystad en de Knardijk.
We verzamelen om 10.00 uur bij Kunstlinie Almere Flevoland (KAF), Esplanade 10, Almere. De tour duurt tot 17.00 uur.
Kaartverkoop loopt via de website van KAF.

Tours op maat

Voor groepen studenten, professionals, vrienden of familie kunnen wij tours op maat samenstellen. We bieden ook Engels- en Duitstalige tours aan. De kosten voor de gids, de lunch, de bus, de organisatie en eventuele extra’s worden dan aan u doorberekend. Tijdens deze tours kunnen ook andere locaties in Flevoland worden bezocht. Neem voor meer informatie contact op met Marie-Josée Röselaers via marie-josee@landartflevoland.nl.

DIY Tours

Uiteraard kunt u ook op eigen gelegenheid de Land Art gaan bekijken. Kijk op onze pagina met locaties en routebeschrijving om te zien waar de Land Art te vinden is en hoe u er kunt komen.

Let op

Let op: de kunstwerken zijn niet optimaal toegankelijk voor mindervaliden. Indien u beschikt over een rolstoel raden wij aan deze mee te nemen, aangezien sommige kunstwerken alleen per voet bereikt kunnen worden. Geef van tevoren aan of u een inklapbare rolstoel meeneemt, zodat wij de busmaatschappij kunnen informeren. De afstanden variëren van een aantal meter tot 500 meter. Daarnaast raden we (waterdichte) wandelschoenen aan.