Bob Gramsma, Riff, PD#18245

Bouwtekening van Riff, PD#18245 van Bob Gramsma
Bouwtekening van Riff, PD#18245 van Bob Gramsma

NB: Riff, PD#18245 van Bob Gramsma is op dit moment nog in aanbouw!

Op 14 juni 1918 werd de Zuiderzeewet van kracht waardoor de Flevopolder kon worden aangelegd. Ter gelegenheid van 100 jaar Zuiderzeewet creëert Bob Gramsma het monument Riff, PD#18245.

Op drie paalfunderingen en een complexe constructie zoals die ook wordt gebruikt in bruggen- en botenbouw, stort Gramsma een heuvel van 8000 kubieke meter landbouw- en Zuiderzeegrond. Hierin graaft hij een grote holte, die hij vervolgens bekleed met een laag spuitbeton. Vervolgens haalt Gramsma de aarde weg tot maaiveldhoogte, en blijft een afgietsel van beton vermengd met Zuiderzeebodemresten over.

Riff, PD#18245 is een afdruk van Gramsma’s gegraven spoor in de Flevogrond, en weerspiegelt daarmee de ontginning en kunstmatigheid van de polder. Gramsma’s nieuwgevormde landschap, dat als een gebouw op palen rust, biedt onderdak aan dieren en mossen. Bezoekers kunnen vanaf eind 2019 het trappetje betreden om vanaf boven hun blik te laten dwalen over het oude land bij Elburg en het nieuwe door mensen gemaakte landschap met zijn dijken, wegen en greppels.

Bekijk hier een item op Omroep Flevoland waarin Bob Gramsma het ontwerp toelicht

Eerste paal geslagen
Op 28 augustus is de eerste paal van het kunstwerk de grond in geslagen in aanwezigheid van Bob Gramsma, gedeputeerde Rijsberman en wethouder Oosterveld van de gemeente Dronten.
Bekijk hier het item dat Omroep Flevoland hierover maakte.