Foto: Gert Schutte

19 juni: Open Groen Dag

Op zondag 19 juni organiseren Pakhuis de Zwijger en Avanti Almere de Open Groen Dag. Deze dag openen groene organisaties in Amsterdam en Almere hun deuren en hekken voor het publiek. Land Art Flevoland doet ook mee!

Tussen 12.00 en 17.00 staat er een gids klaar om je in De Groene Kathedraal te ontvangen. Hoe kwam Marinus Boezem op het idee voor dit kunstwerk? Waarom staat dit kunstwerk nou juist hier? Waar gaat het over? Deze gids kan je alle verhalen achter de kunstwerken vertellen.

Wil je je bezoek combineren met een andere leuke activiteit in de buurt? Je kunt bij onze buren van Uniek Leven terecht voor rondleidingen door hun biologische en homeopatische kruidentuin of een praatje met een imker.

Over de Groene Kathedraal

De Groene Kathedraal is onderdeel van de collectie Land Art van de provincie Flevoland. Een nieuwe stad heeft een kathedraal nodig, zo vond Marinus Boezem. De kunstenaar ziet de gotische kathedraal als het hoogtepunt van ‘een door menselijk vernuft gestructureerde ruimte’, vergelijkbaar met de aanleg van de polders van Flevoland op de bodem van de voormalige Zuiderzee.

Daarom zijn hier in 1987 in de piepjonge poldergrond 178 populieren geplant volgens de plattegrond van de kathedraal van Reims. Een paar jaar later werd even verderop begonnen aan een tweede kathedraal, de ‘contrakathedraal’. Hier is de omtrek van de kathedraal uitgespaard in beukenhagen. Als het gras niet te hoog is, kun je er stenen vinden die aangeven waar in het positief de bomenzuilen staan.

Terwijl de kathedralen rustig verder groeiden, werden de gebouwen in Almere in rap tempo opgetrokken. De bomen werden weliswaar geplant in een niemandsland, maar inmiddels is ernaast een woonwijk verrezen. Het kunstwerk is onderdeel van de geschiedenis van de stad en van het Flevolandse culturele leven geworden; het is een geliefde rustplaats voor fietsers en kanoërs, en er worden zelfs trouwceremonies voltrokken.

Hoe kom je er?

De Groene Kathedraal (1996) van Marinus Boezem ligt aan het Kathedralenpad in Almere. Klik hier voor het adres en de coördinaten. NB. Het Kathedralenpad lijkt weliswaar een fietspad, maar je mag er ook met de auto over rijden. Loop vanaf de parkeerplaats rechtdoor verder over het Kathedralenpad (min of meer in het verlengde van de betonnen weg) (dus niet rechtsaf het Nachtegaalpad op) om bij De Groene Kathedraal van de populieren te komen. Het paadje links van de parkeerplek leidt langs de negatieve kathedraal ('contrakathedraal') in de beukenhaag.