Koerikoeloem bij Aardzee

Muziektheater naar het gelijknamige gedicht van Tjitske Jansen

Kom zaterdag 5 september 2020 naar muziektheatervoorstelling Koerikoeloem van Miranda Driessen bij landschapskunstwerk Aardzee in Zeewolde. In een klankinstallatie van windharpen brengen zangers en muzikanten de compositie ten gehore, die gebaseerd is op het gedicht Koerikoeloem van Tjitske Jansen.

Koerikoeloem stond aanvankelijk geprogrammeerd voor het Land Art Weekend in juni, maar kon toen niet doorgaan. De voorstelling is inmiddels helemaal coronaproof gemaakt: de scenografie is zo aangepast dat publiek en muzikanten 1,5 meter afstand kunnen houden. Er zijn twee voorstellingen, per voorstelling zijn 40 kaarten beschikbaar. De kaartverkoop loopt via de ticketshop van KAF.

Zaterdag 5 september

Voorstelling 1 om 15:00 uur / voorstelling 2 om 17:00 uur

Locatie: landschapskunstwerk Aardzee, Zeewolde.

Tickets: € 12,50 per persoon, hier te koop in de Ticketshop van KAF.

Met dank aan: VSB Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Provincie Flevoland, Het Flevo-landschap, Stichting Klankkaatser, Stichting Gaudeamus, Fonds Podiumkunsten, Cultuurfonds Almere, Gravin van Bylandfonds, Peter Teunissen, Lau Driessen, Sivero Metaal, Toon de Zoeten/Toonfilms en alle donateurs via Voordekunst.

Over Koerikoeloem:

‘ER WAS DE GROTE BOZE WOLF DIE ZICH AFVROEG OF EEN GROTE BOZE WOLF NOG WEL IETS VOORSTELT ALS HIJ NIET BOOS MEER IS.’ (Uit: Koerikoeloem van Tjitske Jansen)

Koerikoeloem is een multidisciplinaire muziektheater voorstelling naar het gelijknamige gedicht van Tjitske Jansen gecomponeerd door Miranda Driessen in een coproductie met Stichting Klankkaatser en Stichting Gaudeamus.

Koerikoeloem wordt uitgevoerd door 8 solostemmen, een Japanse sho en een blokfluittrio, maar de belangrijkste speler is de wind, die een klankinstallatie van 8 aeolische harpen tot klinken brengt. Deze vormt tevens een ruimtelijke afbakening in het landschap en het speelvlak. De voorstelling wordt in de openlucht gespeeld in de speciaal hiervoor gebouwde klankinstallatie van de Dresdense geluidskunstenaar Jan Heinke. De wind laat deze wonderlijke instrumenten als het ware zingen: een voortdurend wisselend klankveld van ijle, onwereldse klanken.

De tekst van Jansen is een opsomming van zeer dicht op de huid geschreven, persoonlijke anekdotes. Nu lijkt dat in een tijd waarin iedereen bijna dagelijks zijn of haar beslommeringen op Facebook en andere social media post niets bijzonders, maar hier is toch iets anders aan de hand. In de veelheid van verhalen ontstaat gaandeweg het beeld van een leven, waarin elke poging grip te krijgen op het leven een bijna een onbegonnen zaak lijkt. Toch is er nergens sprake van een aanklacht, beschuldiging of behoefte tot vergelding. Op vaak bijzonder humorvolle wijze loodst zij ons in heldere taal door haar verzen zonder ook maar ergens wollig of melodramatisch te worden, met een compassievolle distantie.

‘ER WAS EEN MOMENT WAAROP IK ME REALISEERDE DAT DE WERELD ER ANDERS UIT HAD GEZIEN ALS DE MENSEN ANDERE KEUZES HADDEN GEMAAKT.’

De muziek beweegt zich binnen een voortdurend veranderende soundscape van gesproken woord, recitaties, naar een steeds complexer wordend netwerk van melodieën. Hierbij wordt bewust gebruik gemaakt van de ruimtelijke plaatsing van de zangers die zich rondom en tussen het publiek bewegen. Afhankelijk van de plek waar je zit zal je andere aspecten van het gedicht beluisteren.

Meer over Aardzee vind je hier

Foto's: Kees van de Veen (boven) en Peter Teunissen (onder)