Tentoonstelling KAF EXPO: 05.09.2017 - 07.01.2018

Once more, with feeling
Een sociaal perspectief op 40 jaar Land Art in Flevoland
5 september 2017 t/m 7 januari 2018

In de polders van Flevoland zijn de afgelopen veertig jaar grote landschapskunstwerken gerealiseerd van internationaal befaamde kunstenaars. Zeven nieuwe kunstenaars hebben zich de afgelopen drie jaar laten inspireren door deze Flevolandse Land Art en een nieuw kunstwerk gemaakt, dat ter plekke is opgevoerd. In Once more, with feeling in KAF Expo kwamen de zeven landschapskunstwerken én de interventies samen in een tentoonstelling die het veertigjarig bestaan van de Land Art in Flevoland vierde. De tentoonstelling was een hommage – én een uitnodiging om zelf iets bij de Land Art locaties te gaan doen.

Kunstenaars van de Land Art: Marinus Boezem, Antony Gormley, Paul de Kort, Daniel Libeskind, Robert Morris, Richard Serra, Piet Slegers.

Kunstenaars van de Land Art Live interventies: Feiko Beckers, Melanie Bonajo, Gilles de Brock, Zhana Ivanova, Cindy Moorman, Maria Pask, Rory Pilgrim.

De zeven grote landschapskunstwerken zijn monumentaal, gemaakt van staal, beton, steen, bomen en aarde. Het zijn ook plekken in het landschap waar mensen heen gaan voor een bijzondere ervaring. Of het nu gaat om meditatieve bewondering van het kunstwerk zelf, het vieren van een bruiloft, het meemaken van een voorstelling of concert, een picknick of een dagelijkse wandeling met de hond. In 2017 was het veertig jaar geleden dat het eerste landschapskunstwerk uit deze bijzondere collectie werd aangelegd: Observatorium van Robert Morris nabij Lelystad. Sindsdien zijn er elk decennium werken gerealiseerd, met Pier+Horizon van Paul de Kort op het moment van de tentoonstelling als meest recente toevoeging.

In 2014 hebben zeven kunstenaars zich in het kader van het onderzoeksprogramma Land Art Live laten inspireren door de Flevolandse Land Art en een nieuw kunstwerk gemaakt, dat ter plekke is opgevoerd. Kunstenaars die zelf niet werken met staal en beton maar zich bezighouden met sociale processen, menselijke ervaringen en maatschappelijke vraagstukken. Kunstenaars ook die schatplichtig zijn aan de beginselen van de Land Art, waarin een tijdelijk kunstwerk maken op een afgelegen plek een manier was om te ontsnappen aan de beperkingen van de kunstwereld.

In Once more, with feeling in KAF Expo kwamen de zeven landschapskunstwerken én de performances samen om de veertigjarige traditie van Land Art in Flevoland te vieren. Monumentale sculptuur, fotografie en video – historische documenten, vluchtige momenten én maatschappelijke vraagstukken: een kans om alles op één plek in ruimte en tijd te ervaren. Daarbij was de tentoonstelling een uitnodiging. Niet alleen om de Land Art in Flevoland zelf te bezoeken, maar ook om deze openbare kunstwerken opnieuw, actief als bijzondere plekken te gebruiken.

Once more, with feeling
5 september 2017 t/m 7 januari 2018, opening: zondag 3 september 2017.
Locatie: KAF Expo, Esplanade 10, Almere Stad

De expositie Once more, with feeling werd mede mogelijk gemaakt door Provincie Flevoland en Fonds 21. Met dank aan BeamSystems

40 JAAR LAND ART FLEVOLAND

De expositie Once more, with feeling werd georganiseerd in het kader van 40 jaar Land Art Flevoland en gold als afsluiting van het onderzoeksprogramma Land Art Live.