Zeewolde
groepsfoto van de nieuwe makers

2022: Aardzee - Flevolab - performance

Otto Calmeijer Meijburg en Studio Berkveldt onderzoeken Aardzee door de ogen van de mol. Dit project wordt ondersteund door Flevolab Werkplaats Nieuwe Makers.

Flevoland, ooit de Zuiderzee maar nu een Aardzee. De mol kwam met het zand waarmee de dijken werden aangelegd en veroverde de provincie met drie kilometer per jaar, een zeer belangrijk dier voor de biodiversiteit maar door vele niet gewenst. Otto Calmeijer Meijburg en Studio Berkveldt onderzoeken de provincie door de ogen van dit bijzondere dier en leggen daarbij de ondergrondse structuren van het nieuwe land bloot. In een site-specific onderzoek, gefaciliteerd door het Flevolab Nieuwe Makers traject, wordt er door de twee kunstenaars geëxperimenteerd met installatie, projectie en geluid, en wordt er van het publiek gevraagd het eigen lichaam en alle zintuigen in te zetten.

Flevolab Werkplaats Nieuwe Makers
Flevolab is een nieuw samenwerkingsverband met het doel om de culturele zee aan ruimte voor talent en experiment in Flevoland duurzaam te ontwikkelen. 2turvenhoog is als één van de culturele partners betrokken bij dit samenwerkingsverband en trekt samen met StrandLAB de Werkplaats Nieuwe Makers.

Met de Werkplaats Nieuwe Makers faciliteert Flevolab talentontwikkeling in de provincie Flevoland door een plek te bieden aan nieuwe makers.

WIE

Noëlle Ingeveldt (1988), eigenaar van Studio Berkveldt is een kunstenaar, ontwerper en filmmaker gevestigd in Rotterdam, Nederland. In 2013 studeerde ze af aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam en in 2021 voltooide ze haar master aan het Piet Zwart Instituut/Willem de Kooning Academie, Master Interior Architecture Research + Design. Studio Berkveldt onderzoekt diverse aspecten van het landschap door de lens van een interieurarchitect wat meestal zijn uiting vindt in digitale werken en installaties. Het research based werk richt zich op het snijvlak van sociale, culturele, landschappelijke en politieke territoria, uitgevoerd met een verscheidenheid aan materialen en media en wordt gekenmerkt door vervreemding. Haar werk is o.a. te zien geweest tijdens Rotterdam Art Week, Dutch design Week op RTV Rijnmond en in filmtheater Focus.

Otto Calmeijer Meijburg is fysiek theatermaker, speler, en choreograaf. Door middel van kruisingen tussen dans, theater en muziek probeert Otto werelden te creëren die zachtheid, speelsheid, en directheid centreren. Otto werkt het liefst inclusief, dat betekent voor hen met mensen met en zonder een beperking, en maakt producties met hun (inclusieve) collectief STARLAB. In 2021 was Otto te gast bij het inclusieve Theater Babel te Rotterdam als nieuwe maker, en in 2022 ligt hun focus op de potentie en kracht van site-specific werk, van de Hasenheide in Berlijn tot het Nederlandse Flevoland. Otto’s huidige werk draait veel om het vergaan van de aarde – en de rol van capitalisme en het neoliberalisme daar in – en in hun nieuwe stuk ‚Burying the Earth’ wordt er in collectief gezocht naar rouw rituelen om de staat van de wereld zoals die nu is te verwerken. Van 2016 – 2020 studeerde Otto Physical Theatre aan de Folkwang University of Arts in Essen, en sindsdien is hen actief als Freelance maker en speler in Duitsland en Nederland.

WAAR

Aardzee, Zeewolde

WANNEER

[binnenkort bekend]

GIDS

Willy Looyen