Foto Dewi Veldhuizen

Tentoonstelling: ontwerp Reed Bank Cycles in Stadsarchief Almere

Te zien: 12 januari t/m 23 maart 2023
Stadsarchief Almere, Stadhuispromenade 2, Almere
De tentoonstelling is geopend op di, wo en do van 12.00 - 16.00 uur en op afspraak.
Toegang vrij.

Sachi Miyachi werkt op dit moment aan het ontwerp voor Reed Bank Cycles, een nieuw landschapskunstwerk voor bij het Weerwater in Almere. Tot en met 23 maart 2023 kun je in Stadsarchief Almere hierover een kleine presentatie bezoeken. Het is een toevoeging aan de huidige tentoonstelling Water-Polder-Weerwater over de ontwikkeling van Almere en het Weerwater. In deze tentoonstelling - die terugblikt op het verleden - kijkt Miyachi vooruit naar haar vijfjarige project.

Miyachi exposeert in het Stadsarchief een maquette van de papiermolen (ontworpen door The Creative Mountain Studio), haar schetsen en écht water en riet uit het Weerwater. Zo probeert ze het kunstwerk, dat nu alleen nog een plan is, alvast tastbaarder te maken.

Papiermolen

Het ontwerp van Sachi Miyachi voor het nieuwe kunstwerk bestaat uit een tijdelijke, beeldbepalende papiermolen waarin papier zal worden geschept van het riet en het water van het Weerwater. Deze molen komt te staan op een plek aan het Weerwater, de exacte locatie moet nog worden bepaald.

Geld

Van het Weerwaterpapier wordt vervolgens papiergeld gemaakt ter gelegenheid van 50 jaar Almere. Miyachi borduurt hiermee voort op de munten die zijn geslagen bij de viering van 1 jaar Almere (1977) – deze munt ontdekte ze in de collectie van het stadsarchief, en deze nu ook te zien in de tentoonstelling. Het kunstproject gaat daarmee impliciet ook over hoe landschap en economie verbonden zijn, hoe water zelf waarde kan creëren.

Samen maken

Het papier in de papiermolen wordt samen met bewoners en belangstellenden gemaakt. Het fundament van de molen is gevormd naar het proces van papier scheppen en doet dienst als workshopruimte. Ook aan het ontwerpen van het papiergeld doen bewoners mee. Het project werk toe naar de viering van 50 jaar Almere in 2026. Daarna wordt de papiermolen afgebroken en de fundering omgevormd tot een permanente sculptuur, een nieuw landschapskunstwerk voor Almere.

www.landartweerwater.nl
stadsarchief.almere.nl
--

Sachi Miyachi ontwerpt het kunstwerk in opdracht van Gemeente Almere. Stichting Land Art Flevoland begeleidt het project. Met dank aan het Stadsarchief voor de gastvrijheid.

Foto's door Dewi Veldhuizen