Exposure (2010)
Antony Gormley
Sinds 2010 kijkt een stalen reus van bijna 26 meter hoog peinzend uit over het Markermeer. Van veraf is duidelijk een hurkende mensfiguur te herkennen, maar hoe dichter bij je komt, des te abstracter het stalen geraamte wordt. Eenmaal bij zijn voeten – je hoofd ter hoogte van de enkels – torent een wirwar van stalen elementen boven je uit. Het oogt chaotisch omdat alle onderdelen verschillende lengten hebben.
Antony Gormley liet zich voor het werk inspireren door de maakbaarheid van dit landschap. Toen hij door de polder reed, werd hij getroffen door het lijnenspel van al die rechte wegen en kanalen. Het ritme van de vele hoogspanningsmasten in Flevoland liet hij in Exposure terugkomen.
Gormley neemt altijd zijn eigen lichaam als vertrekpunt en ook voor dit kunstwerk zat hij zelf model; gedurende een in zijn eigen woorden bijzonder onaangenaam anderhalf uur, hurkte hij voor de gipsen mal. Schotse elektriciteitsmast ontwikkelaars en Nederlandse ingenieurs deden er vervolgens zes jaar over om te zorgen dat het kunstwerk structureel solide werd. Het kunstwerk telt 18.245 stalen hoeklijnen, 547 knooppunten en 14.284 bouten. De reus zit met zijn lichaam dicht bij de grond – grond die hier geleend is van de zee. Als de zeespiegel stijgt, zal de man natte voeten krijgen, in stilte de horizon aanschouwend.
Exposure (2010) (ook wel genoemd: "de hurkende man") van Antony Gormley staat op een strekdam aan het begin van de Houtribdijk in Lelystad. Klik hier voor het adres en coördinaten.
Lees hier meer over Exposure van Antony Gormley
Feiten en cijfers
Kunstenaar: Antony Gormley (geb. 30 aug 1950)
Titel: Exposure
Onthulling: 17 september 2010
Materialen: gegalvaniseerd staal, beton
Afmetingen: 25,64 x 13,25 x 18,47 m
547 knooppunten, 14.284 bouten, 5.468 stukken staal
Locatie: strekdam aan het begin van de Houtribdijk (N302), Lelystad
Opdrachtgever: provincie Flevoland
Eigendom: gemeente Lelystad
Gelegen op strekdam van Rijkswaterstaat
Onderhoud kunstwerk uitbesteed aan: Kunstwacht
Podcast over Exposure
De 26 meter hoge man hurkt op een strekdam en kijkt uit over het Markermeer. Maar wat als de zeespiegel stijgt? Krijgt de hurkende man dan natte voeten? Luuk Heezen interviewt Vincent de Boer, adviseur kunst in de openbare ruimte bij Stroom Den Haag, over de invloed van klimaat op cultureel erfgoed. Dit interview werd live uitgezonden tijdens het Land Art Luisterweekend 2020 vanuit De Verbeelding in Zeewolde.
Land Art Familietour (6-10 jaar)
Onze collega's van pilotmuseum M. hebben een familietour gemaakt die langs dit kunstwerk gaat, en nog langs twee andere landschapskunstwerken in Flevoland. Ga met z’n allen op deze leuke én leerzame familietour. Bij elk kunstwerk doe je leuke, gekke en actieve opdrachten om er een onvergetelijke middag van te maken. Je vindt de gratis tour op de website van Kunstmuseum M.