Daniel Libeskind, Polderland Garden of Love and Fire, foto: Kelly Jochems

Polderland Garden of Love and Fire (1997)

Daniel Libeskind

Het meest in het oog springende onderdeel van het kunstwerk Polderland Garden of Love and Fire in Almere zijn de verticale aluminium wanden die samen een labyrint vormen. Hierbinnen kun je soms onverwachts doorlopen, dan weer loopt de weg dood. Tot dit land art-project van architect Daniel Libeskind behoren ook de kaarsrechte kanalen en het voetgangerspad. Van bovenaf gezien doorkruisen zij als vijf lijnen het Pampushout in verschillende richtingen, als raadselachtige schrifttekens in het landschap.

Libeskind presenteerde een eerste maquette voor het werk op een tentoonstelling in 1991 in De Nieuwe Kerk in Amsterdam, ter gelegenheid van de 400e sterfdag van de Spaanse mysticus en dichter San Juan de la Cruz (1542-1591). Libeskind liet zich voor dit werk inspireren door diens gedicht De levende vlam van de liefde (Llama de amor viva) en ontwierp wat hij een meditatietuin noemt.

Als je een van de lijnen van Polderland Garden of Love and Fire zou doortrekken naar het zuidwesten, zou die uitkomen in Salamanca, waar De la Cruz in de zestiende eeuw studeerde. Een kruisend kanaal wijst naar Berlijn in het noordoosten, waar Libeskind destijds zijn atelier had; de andere kant loopt richting Amsterdam. Zo verbindt de kunstenaar dit nieuwbakken gebied aan die oude culturele steden en krijgt Almere een plek op de wereldkaart.

Je wordt hier uitgenodigd te reflecteren op al die kruisende lijnen, al die verbintenissen tussen uiteenlopende plekken, mensen, gebeurtenissen en tijden. Maar al die lijnen komen niet samen in een middelpunt en dat kan – net als in een labyrint – desoriënterend zijn. Daardoor roept het werk ook de vraag op waar je nou eigenlijk bent of naartoe beweegt, zowel fysiek als spiritueel.

Polderland Garden of Love and Fire (1997) van Daniel Libeskind ligt aan de Pampushavenweg in Almere. Klik hier voor het adres en de coördinaten.

Feiten en cijfers

Kunstenaar: Daniel Libeskind (1946)
Titel: Polderland Garden of Love and Fire
Onthulling: 1997 (na restauratie opnieuw onthuld op 4 oktober 2017)
Locatie: Pampushavenweg (tussen Oostvaardersdijk en Brikweg), Almere
Materialen: aluminium, beton, water, bomen
Afmetingen: 250 x 250 meter

Opdrachtgever: gemeente Almere
Eigendom: gemeente Almere
Gelegen in gebied van Het Flevo-landschap
Groenbeheer: Tomin Groep (groenbeheer weg en omgeving: Het Flevo-landschap)
Onderhoud kunstwerk uitbesteed aan: Kunstwacht

Podcast over Polderland Garden of Love and Fire

Luuk Heezen interviewde Martin Zebracki, hoofddocent kritische sociale geografie aan de Universiteit van Leeds, over kunst in de openbare ruimte, inclusie en seksualiteit. Dit interview werd voor het eerst uitgezonden tijdens het Land Art Luisterweekend 2020, live vanuit De Verbeelding in Zeewolde.

Land Art Familietour (6-10 jaar)

Onze collega's van pilotmuseum M. hebben een familietour gemaakt die langs dit kunstwerk gaat, en nog langs twee andere landschapskunstwerken in Flevoland. Ga met z’n allen op deze leuke én leerzame familietour. Bij elk kunstwerk doe je leuke, gekke en actieve opdrachten om er een onvergetelijke middag van te maken. Je vindt de gratis tour op de website van Pilotmuseum M.: jijbentm.art/events/familietour/