De Groene Kathedraal (1996)
Marinus Boezem
Een nieuwe stad heeft een kathedraal nodig, zo vond Marinus Boezem. De kunstenaar ziet de gotische kathedraal als het hoogtepunt van ‘een door menselijk vernuft gestructureerde ruimte’, vergelijkbaar met de aanleg van de polders van Flevoland op de bodem van de voormalige Zuiderzee.
Daarom zijn hier in 1987 in de piepjonge poldergrond 178 populieren geplant volgens de plattegrond van de kathedraal van Reims. De Groene Kathedraal in Almere heeft geen dak, geen glas-in-loodramen en geen muren. De regen valt hier ongehinderd op de kerkvloer, de wind waait door de bomenzuilen en doet de blaadjes ritselen. Je blik wordt continu omhoog en omlaag getrokken; naar de ranke bomen die hier in plaats van steunberen en zuilen naar de hemel reiken; naar de schelpencirkels rondom de boomstammen die verwijzen naar de zee die hier vroeger woedde.
Een paar jaar later werd even verderop begonnen aan een tweede kathedraal, de ‘contrakathedraal’. Hier is de omtrek van de kathedraal uitgespaard in beukenhagen. Als het gras niet te hoog is, kun je er stenen vinden die aangeven waar in het positief de bomenzuilen staan.
Terwijl de kathedralen rustig verder groeiden, werden de gebouwen in Almere in rap tempo opgetrokken. De bomen werden weliswaar geplant in een niemandsland, maar inmiddels is ernaast een woonwijk verrezen. Het kunstwerk is onderdeel van de geschiedenis van de stad en van het Flevolandse culturele leven geworden; het is een geliefde rustplaats voor fietsers en kanoërs, en er worden zelfs trouwceremonies voltrokken.
De Groene Kathedraal (1996) van Marinus Boezem ligt aan het Kathedralenpad in Almere. Klik hier voor het adres en de coördinaten. NB. Het Kathedralenpad lijkt weliswaar een fietspad, maar je mag er ook met de auto over rijden. Loop vanaf de parkeerplaats rechtdoor verder over het Kathedralenpad (min of meer in het verlengde van de betonnen weg) (dus niet rechtsaf het Nachtegaalpad op) om bij De Groene Kathedraal van de populieren te komen. Het paadje links van de parkeerplek leidt langs de negatieve kathedraal ('contrakathedraal') in de beukenhaag.
Lees meer over De Groene Kathedraal van Marinus Boezem
Feiten en cijfers
Kunstenaar: Marinus Boezem (geb. 28 januari 1934)
Titel: De Groene Kathedraal
Aanplant: 16 april 1987
Onthulling: 1996
Grondoppervlak: twee delen, 150 x 75 meter
Materialen: Italiaanse populieren (Popolus Nigra Italica), natuursteen, beton, schelpen
Locatie: Kathedralenpad (vanaf Tureluurweg), Almere
Opdrachtgever: RIJP (Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders)
Eigendom: gemeente Almere
Gelegen in gebied van Staatsbosbeheer
Groenbeheer: Staatsbosbeheer en Tomin Groep
Onderhoud kunstwerk uitbesteed aan: Tomin Groep, De Kunstwacht
Podcast over De Groene Kathedraal
Inmiddels zijn de bomen van De Groene Kathedraal uitgegroeid tot een hoge kathedraal - waar zelfs getrouwd wordt. Luuk Heezen interviewt Marijke Jansen, gids van Land Art Flevoland en buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand (babs) die een echtpaar heeft getrouwd in De Groene Kathedraal.
Land Art Familietour (6-10 jaar)
Onze collega's van pilotmuseum M. hebben een familietour gemaakt die langs dit kunstwerk gaat, en nog langs twee andere landschapskunstwerken in Flevoland. Ga met z’n allen op deze leuke én leerzame familietour. Bij elk kunstwerk doe je leuke, gekke en actieve opdrachten om er een onvergetelijke middag van te maken. Je vindt de gratis tour op de website van Kunstmuseum M.
Restauratie De Groene Kathedraal
De Groene Kathedraal is een van de oudste landschapskunstwerken van Flevoland. Een deel van de bomen waaruit het kunstwerk bestaat, waren de afgelopen jaren aan vervanging toe. Op onze website vertellen we je meer over de werkzaamheden die we uitvoeren om het kunstwerk in haar oude glorie te herstellen.