Foto: Gert Schutte

PIER+HORIZON (2016)

Paul de Kort

Voor de inpoldering van de Noordoostpolder lag op deze plek in het water van de Zuiderzee (nu het Zwarte Meer) een zes kilometer lange strekdam. Deze verbond het lichtwachtershuis Oud Kraggenburg met het vasteland bij Genemuiden. De lijn is vanuit de lucht nog goed zichtbaar in het verkavelingspatroon van de polder. Een klein deel van deze dam is door Paul de Kort in ere hersteld en tot centrale as van zijn kunstwerk gemaakt. Het betonnen fietspad ligt exact in het verlengde van de pier waardoor de lijn van het kunstwerk naar Oud Kraggenburg versterkt wordt.

Rond de as van PIER+HORIZON drijven 20 meter lange kraggen (rietmatten), die aan één zijde zijn bevestigd aan een paal. De kraggen functioneren als een soort windwijzers: bij sterke wind en stroming wijzen ze allemaal in dezelfde richting. De palen staan opgesteld in een streng zeshoekig raster. Dit verwijst naar de centrale-plaatsentheorie waar de ruimtelijke indeling van de Noordoostpolder op is gebaseerd. De titel van het kunstwerk is een ode aan Piet Mondriaan en zijn schilderijenserie Pier and Ocean (1915).

Iedere ochtend, als de zon in het oosten exact in lijn staat met de pier en de webcam, wordt een foto gemaakt. Geleidelijk groeit een serie foto’s die het kunstwerk in een heel andere tijdsdimensie zichtbaar maakt. Deze serie foto’s is te zien op www.pierplushorizon.nl.

Kunstenaar: Paul de Kort (geb. 28 juni 1961)
Titel: PIER+HORIZON
Onthulling: 7 oktober 2016
Locatie: Zwartemeerdijk, Kraggenburg
Eigenaar/beheerder landschapskunstwerk en omliggende grond: Gemeente Noordoostpolder
Mede mogelijk gemaakt door Waterschap Zuiderzeeland, Bouwfonds Cultuurfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Provincie Flevoland en Gemeente Noordoostpolder.

Lees hier meer over PIER+HORIZON van Paul de Kort