Aardzee (1982), Piet Slegers. Foto: Jordi Huisman

Aardzee (1982)

Piet Slegers

Tussen de vlakke akkers en de kaarsrechte Vogelweg in Zeewolde ligt een landbouwkavel waarin juist nauwelijks rechte lijnen te vinden zijn. Het golvende kunstwerk Aardzee van Piet Slegers onderbreekt hier de horizontale eentonigheid van de vlakke polder. Met zijn vijf hectare is Aardzee even groot als de omliggende landbouwkavels.

Toen Piet Slegers (1923-2016) deze plek voor het eerst bezocht, werd hij getroffen door de gedachte dat de stevige grond onder zijn voeten vroeger zee was. Hij besloot de bewegingen van de Zuiderzee terug te laten komen in de serene polder.

Twee voetgangersbruggen over het water verschaffen je toegang tot het kunstwerk. De schelpenpaden voeren langs glooiende heuvels begroeid met grassen en hier en daar boterbloemen. De met klinkers bekleedde zijden van deze grasheuvels benadrukken de opstuwende krachten van golven. De verticale abelen staan als boeien in het ruisende landschap.

Slegers brak de dijk op één plek open, waardoor water van het rechte kanaal het kunstwerk binnenstroomt. Deze waterspiegel – het enige vlakke deel van Aardzee – biedt zicht op de omliggende akkers. Hierdoor valt op dat dit de enige plek is in dit uitgestrekte landschap die beschutting biedt.

Aardzee van Piet Slegers ligt aan de Vogelweg in Zeewolde. Klik hier voor het adres en coördinaten.

Piet Slegers, Aardzee (1982), foto Franzi Mueller-Schmidt, februari 2021

Feiten en cijfers

Kunstenaar: Piet Slegers (13 juli 1923 - 18 juni 2016)
Titel: Aardzee
Onthulling: 1982
Afmetingen: 100 x 500 meter (5 hectare)
Locatie: Vogelweg, Zeewolde
Opdrachtgever: Rijksdienst IJsselmeer Polders, met dank aan CRM
Eigendom: Het Flevo-landschap
Gelegen in gebied van Het Flevo-landschap (gemeente Zeewolde)
Groenbeheer: Het Flevo-landschap
Onderhoud kunstwerk: Het Flevo-landschap

Podcast over Aardzee

Luuk Heezen interviewde Rob Timmerman van Het Flevo-landschap over het onderhoud van dit kunstwerk. Is het kunstwerk, met al zijn grassen, struiken en bomen, een makkelijke plek om te onderhouden? Dit interview werd live uitgezonden tijdens het Land Art Luisterweekend 2020 vanuit De Verbeelding in Zeewolde.

Restauratie Aardzee

Aardzee is een van de oudste landschapskunstwerken van Flevoland. De komende periode wordt het kunstwerk in haar oorspronkelijke vorm hersteld en bescherm tegen verder verweer door de tand des tijds. Lees meer over deze herstelwerkzaamheden op onze website.