RAAAF / Atelier de Lyon, Deltawerk // (2018). Foto Jan Kempenaers

Deltawerk (2018)

RAAAF / Atelier de Lyon, 2018

Deltawerk // bevraagt het streven naar onverwoestbaarheid. In het Waterloopbos werden tot 1996 de Deltawerken op schaal gebouwd en getest. Het grootste waterwerk was de Deltagoot, een 250 meter lange betonnen geul voor experimenten met tsunami-golven. Het Waterloopkundig laboratorium is een rijksmonument geworden en de Deltagoot is getransformeerd tot het kunstwerk Deltawerk //.

Door het kolossale betonwerk uit te graven komt dit “Deltawerk op schaal” in een verstild watervlak te staan. De allesverwoestende kracht van het water wordt voelbaar gemaakt door grote blokken uit de betonnen muren te zagen, te draaien en te kantelen. Er ontstaat een nieuw ritme van vallende platen. De bezoeker ervaart de zwaarte van het werk door onder de massieve blokken door te lopen over twee nieuwe bruggen. Eenmaal binnen opent zich een groots perspectief op de leegte tussen de platen.

Facts & Figures

Kunstenaar: RAAAF / Atelier de Lyon
Titel: Deltawerk//
Onthulling: 27 september 2018
Materiaal: beton en water
Afmetingen: 250 x 5 x 7 meter
Locatie: Voorsterweg 34, Marknesse
Eigenaar en beheerder landschapskunstwerk en omliggende grond: Natuurmonumenten. Waterloopbos is tevens Rijksmonument (Rijksdienst Cultureel Erfgoed)