RAAAF / Atelier de Lyon, Deltawerk // (2018). Foto Jan Kempenaers

Deltawerk// (2018)

RAAAF | Atelier de Lyon

Het Waterloopbos staat vol schaalmodellen van waterwerken; hier testte het Waterloopkundig Laboratorium vroeger onder meer de Deltawerken. De meest imposante modelplaats was de Deltagoot, een lange betonnen geul voor onderzoek naar de effecten van golven op constructies. Inmiddels worden de proefmodellen niet meer gebruikt en is het laboratorium gesloten. Het Waterloopbos is een rijksmonument geworden en de Deltagoot is getransformeerd tot het kunstwerk Deltawerk // door RAAAF | Atelier de Lyon.

De Deltawerken staan symbool voor de strijd van de Nederlanders tegen het water. De Deltagoot wordt als Deltawerk // een monument voor die strijd en vindingrijkheid op het gebied van waterbeheer, maar stelt ook vragen omtrent het streven naar een onverwoestbaar Nederland in een tijd van klimaatverandering en zeespiegelstijging.

RAAAF en Atelier de Lyon bedachten het plan om het kolossale golfbassin uit te gegraven, waardoor de betonnen bak nu zo’n 7 meter boven je uittorent. Dit kolossale werk staat nu in een verstild watervlak. De allesverwoestende kracht van het water wordt voelbaar gemaakt doordat grote blokken uit de betonnen muren zijn gezaagd, gedraaid en gekanteld. Er ontstaat een ritme van vallende platen. Met de jaren zal de natuur het kunstwerk overnemen, en zullen mossen en varens er bezit van nemen.

Deltawerk// (2018) van RAAAF | Atelier de Lyon ligt aan de Voorsterweg in het Waterloopbos in Marknesse in de Noordoostpolder. Klik hier voor het adres en de coördinaten.

Facts & Figures

Kunstenaar: RAAAF [Rietveld Architecture-Art-Affordances] en Atelier de Lyon
Titel: Deltawerk//
Onthulling: 27 september 2018
Materiaal: beton en water
Afmetingen: 240 x 5 x 7 meter
Locatie: Voorsterweg 34, Marknesse
Opdrachtgever: Natuurmonumenten en Rijksdienst Cultureel Erfgoed
Eigenaar en beheerder landschapskunstwerk en omliggende grond: Natuurmonumenten.
Waterloopbos is tevens Rijksmonument.

Podcast over Deltawerk //

Kunstjournalist Luuk Heezen interviewde Erik Rietveld (van RAAAF) over het maken van Deltawerk//. Dit interview is opgenomen in De Verbeelding, Zeewolde tijdens het Land Art Luisterweekend 2020.