Sea Level (1996), Richard Serra. Foto: Jordi Huisman

Sea Level (1996)

Richard Serra

Voor de Amerikaanse kunstenaar Richard Serra (1939) was het fascinerend om te ontdekken dat het waterpeil van de omliggende randmeren hoger ligt dan de grond van Zeewolde; dat je hier in feite op de bodem van de zee loopt. De hoogte van de voormalige zeespiegel laat Serra in Zeewolde zien met het kunstwerk Sea Level (1996).

Serra, vooral bekend van zijn grote kunstwerken van cortenstaal, zette in landschapspark de Wetering twee wanden neer van beton. Ze staan in elkaars verlengde aan weerszijden van het water en zijn elk 200 meter lang, met een tussenruimte van ook 200 meter. Met een totale lengte van 600 meter was Sea Level bij de onthulling in 1996 het grootste kunstwerk van Serra in Europa.

Aan de waterzijde, het diepste punt van het park, zijn de muren een paar meter hoog; aan de andere kant boren zij zich in de helling. De muren lijken daardoor op wiggen, toch liggen ze waterpas in het glooiende landschap. Als de dijken zouden doorbreken, zou het water tot de bovenste rand komen.

Als je langs dat waterkoude beton loopt, kun je het benauwende gevoel krijgen dat je ‘kopje onder’ gaat. Zodra je weer over de muur heen kunt kijken, als je de andere kant oploopt, lijkt het alsof je weer boven bent gekomen voor lucht.

Sea Level (1996) van Richard Serra ligt aan de Kastanjelaan in Zeewolde. Klik hier voor het adres en coördinaten.

Lees hier meer over Sea Level van Richard Serra

Kunstenaar: Richard Serra (geb. 11 februari 1939)
Titel: Sea Level
Onthulling: 12 december 1996
Materiaal: beton
Afmetingen: de 2 muren zijn 25 centimeter dik, 200 meter lang, met een tussenruimte van 200 meter.
Locatie: Landschapspark De Wetering, De Verbeelding 25, Zeewolde
Opdrachtgever: gemeente Zeewolde i.s.m. De Verbeelding
Eigendom: gemeente Zeewolde
Groenbeheer: gemeente Zeewolde
Onderhoud kunstwerk: Kunstwacht