foto: Jurgen Jacob Lodder

Land Art Flevoland verrast met 300.000 euro van VriendenLoterij

Goed nieuws voor Land Art Flevoland! Donderdagochtend 17 februari werden we door Jamai Loman verrast met een cheque van 300.000 euro van de VriendenLoterij. Deze bijdrage komt ten goede aan het Masterplan dat we in samenwerking met alle eigenaren van de kunstwerken hebben opgesteld, om de collectie beter toegankelijk en beleefbaar te maken. Eerder hebben ook het Mondriaan Fonds en het BPD Cultuurfonds bijdragen hieraan toegekend. Het plan sluit aan bij de impuls van 500.000 euro die Provincie Flevoland in oktober heeft toegekend voor de restauratie van de vier oudste kunstwerken.

“Land Art maakt van het Flevolandse landschap één groot (gratis) openluchtmuseum, waar jong en oud van de landschapskunstwerken kan genieten. De VriendenLoterij vindt het belangrijk dat dit unieke concept kan blijven bestaan en voor iedereen toegankelijk is. Daarom zijn wij blij dat wij Land Art Flevoland dankzij onze deelnemers kunnen steunen, zodat de organisatie aan de naamsbekendheid en ontsluiting van deze unieke verzameling kan werken. Vooral dit jaar, waarin Flevoland dankzij de Floriade extra in de belangstelling staat.” aldus Dorine Manson, managing director van de VriendenLoterij. De VriendenLoterij kan dankzij haar deelnemers over 2021 met een bedrag van bijna 134 miljoen euro bijdragen aan behoud van cultureel erfgoed en het welzijn van mensen.

Wat gaan we met deze mooie bijdragen doen? De publieksontvangst bij de kunstwerken krijgt een impuls, waarbij de inrichting en de toegankelijkheid veel aandacht krijgen. Om de restauraties te ondersteunen gaan we een digitaal archief aanleggen, waarin voor het eerst de historische en technische documentatie van de kunstwerken wordt samengebracht op één plek. Ook gaan we de kunstenaars interviewen, voor publiek en om voor toekomstige restauraties een document te hebben waarin zij hun visie op het behoud van de kunstwerken toelichten. En de kunstwerken worden 3D ingescand, bij wijze van technische tekening, en vervolgens 3D geprint voor een educatieve expositie. Al deze toepassingen worden uitgelicht in een toegankelijk magazine, dat huis-aan-huis door heel Flevoland én op de Floriade wordt verspreid.

Curator Martine van Kampen: “Dank aan alle deelnemers van de VriendenLoterij! Met deze schenking kunnen we de bijzondere, monumentale landschapskunstwerken van Flevoland weer laten stralen en bezoekers een optimale ervaring bieden. Samen met alle eigenaren en de provincie gaan we hard aan de slag om meer mensen van deze unieke kunstwerken te laten genieten”

De kunstwerken zijn in eigendom van de gemeenten Noordoostpolder, Dronten, Zeewolde, Lelystad en Almere en natuurorganisaties Het Flevo-landschap, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten. Het samenbrengen van al deze partijen is een van de uitgangspunten van het Masterplan en een belangrijke stap om deze kunstwerken als cultureel erfgoed beter te beschermen en ontsluiten.

Over de  VriendenLoterij   

De VriendenLoterij viert wat het leven mooi maakt: onze verbondenheid met anderen en met onze kunst en cultuur. Deelnemers spelen bij de VriendenLoterij mee voor wat hen raakt. Zij maken elke maand kans op meer dan 200.000 prijzen en dragen met een deel van hun lotprijs bij aan behoud van cultureel erfgoed en het welzijn van mensen. Dat kan kunst zijn, onze geschiedenis en rijke cultuur, of verbondenheid met en zorg voor elkaar, bijvoorbeeld via clubs en verenigingen.

Bovendien kunnen deelnemers met hun VriendenLoterij VIP-KAART zelf bewonderen wat zij mede mogelijk maken. De kaart geeft gratis toegang tot meer dan 125 musea en tot 50% korting op talloze avondjes uit, van bioscoop en dans tot musical en opera. Dankzij de 1,1 miljoen deelnemers kon de VriendenLoterij over 2021 een bedrag van bijna € 134 miljoen schenken. De deelnemers steunen met minimaal 40 procent van hun lotprijs 57 culturele partners en bijna 3500 goede doelen. Dankzij de deelnemers schonk de VriendenLoterij in totaal al ruim € 1,8 miljard aan goede doelen.

De VriendenLoterij is met de Nationale Postcode Loterij onderdeel van de Holding Nationale Goede Doelen Loterijen. Deze loterijen zijn als Nederlandse traditie opgenomen op de lijst Inventaris Immaterieel Erfgoed (UNESCO). Het format van de Postcode Loterij is ook actief in Groot-Brittannië, Zweden, Duitsland en Noorwegen. De Goede Doelen Loterijen zijn samen met de loterijen in deze landen de op twee na grootste private geldgever aan goede doelen ter wereld. www.vriendenloterij.nl