Affection is the Best Protection, Rory Pilgrim (2015). Foto: Geert van der Wijk

Rory Pilgrim - Affection is the Best Protection (2014-2015)

Beeldend kunstenaar Rory Pilgrim vormde in 2014 en 2015 landschapskunstwerk Polderland Garden of Love and Fire in Almere om tot een plek voor bezinning. Dit landschapskunstwerk staat niet alleen bekend als kunstwerk, het heeft ook de minder besproken functie van cruiseplek. Rory Pilgrim gaat op zoek naar de mogelijke verbinding tussen deze twee. Hij neemt het woord garden uit de titel als uitgangspunt, om tijdelijk een plek te maken waar ideeën tot bloei worden gebracht en open over de relatie tussen ‘land’ en ‘liefde’ kan worden gesproken.

Op zaterdag 18 oktober 2014 ging zijn project Affection is the Best Protection van start met een feestelijke disco-performance. De hoopvolle titel van zijn project is afkomstig van een anti-AIDS campagneposter uit de jaren negentig. Dat was de tijd waarin Daniel Libeskind zijn Polderland Garden of Love and Fire in Almere voltooide - Rory Pilgrim was toen vier jaar oud. Inmiddels zijn zowel hij als Flevoland volwassen geworden. Hoe ziet de wereld er uit als het gaat om liefde en LHBT-ervaringen? Hoe gaan mensen in Flevoland met dit onderwerp om, en welke rol is weggelegd voor de Polderland Garden of Love and Fire?

Sterarchitect Daniel Libeskind maakte in zijn landschapskunstwerk een verbinding met dichters Juan de la Cruz (love) en Paul Celan (fire), door middel van lijnen die wijzen naar hun woonplaatsen Salamanca en Parijs. Rory Pilgrim borduurt op dit idee voort door verbindingen te maken met gemeenschappen in Senegal en Rusland, waar homoseksualiteit taboe is en politiek gevoelig ligt. Het project ontwikkelt zich verder tijdens een serie workshops en kleine happenings, in samenwerking met de groep Roze Almere, en activisten uit Dakar en Sint Petersburg. Door middel van muziek, gesproken woord en beweging verkenden zij de verschillende aspecten van ‘land’ en ‘liefde’.

Tijdens een slotperformance in Polderland Garden of Love and Fire op 21 juni 2015 kwam alles samen. Rory Pilgrim heeft een film gemaakt over het project.

Bekijk de foto's van Geert van der Wijk van de Disco-performance 18 oktober 2014.
Bekijk de foto's van Geert van der Wijk van de performance 21 juni 2015

Credits

Met dank aan: Roze Almere, Bureau Gelijke Behandeling, Roze 50+ Nederland, COC Flevoland en www.komeruit.nl. Performance oktober: o F F Love, DJ Love on the Beat, Monika Dorniak (choreografie), Eric Peter, Tristan Roques en Luna Schumacher (dans). Performance juni: Monika Dorniak (choreografie), Robyn Haddon (zang), Leo Gold, Nelly Hakkarainen en Zwoisy Mears-Clarke (dans), Seamus Cater (geluid), Celine Wouters (grafisch ontwerp). En uiteraard aan het Mondriaan Fonds.