Bezoek met een rolstoel, rollator of kinderwagen

Maak je gebruik van een rolstoel of rollator en wil je graag de land art bezoeken? Tot onze spijt zijn niet alle kunstwerken even goed bereikbaar, wat je kan zien hangt een beetje af van je situatie. Hier proberen we zoveel mogelijk de omstandigheden te beschrijven zodat je keuzes kan maken.

De werken die het meest geschikt voor je zijn, zijn Engelen/Angels van Moniek Toebosch (geluidskunstwerk dat je via een app in de auto beluistert), Deltawerk // van RAAAF | Atelier de Lyon (is dichtbij de parkeerplaats en heeft terras met uitzicht op het kunstwerk). Daarna volgen Exposure van Antony Gormley (de wandeling vanaf de parkeerplaats kan je zo lang maken als je wilt, het kunstwerk is al van veraf zichtbaar) en Sea Level van Richard Serra (je komt niet helemaal tot bij de muren, maar er loopt een breed fietspad over de gehele lengte). Bij de overige kunstwerken is het als volgt:

Riff, PD#18245 van Bob Gramsma kan je vanaf de parkeerplaats en het fietspad goed van enige afstand bekijken. Omdat het pad naar het kunstwerk toe een helling heeft is dichterbij komen waarschijnlijk lastiger.

Pier+Horizon van Paul de Kort is alleen bereikbaar via een betonnen pad van meer dan 500 meter. Aan het einde gaat dat omhoog de dijk op, waar een wildrooster zit, en als je de pier zelf wilt bereiken moet je door het gras de dijk weer af. Op de dijk kan je het kunstwerk goed zien, dus als het tot daar lukt dan kan je er toch van genieten.

Observatorium van Robert Morris is via een schelpenpad vanaf de parkeerplaats bereikbaar. Dit pad houdt op na de onderdoorgang van de binnenring, waar alleen gras ligt. Je kan de binnenring en de sleuven daarin dan wel zien, maar de middenstip met het geluidseffect en de vizieren achter de sleuven mis je dan. Afstand parkeerplaats - binnenring: 250 meter (nieuwe situatie).

Bij Aardzee van Piet Slegers kom je na de brug nog net het kunstwerk in, maar daarna wordt het schelpenpad snel te smal en de paden sluiten niet op elkaar aan. Lopen op het gras is al lastig vanwege de onberekenbare hellingen, drassigheid en verborgen kuilen. Je krijgt aan het begin van het kunstwerk wel een aardig beeld, dus we willen het ook niet helemaal afraden. Afstand parkeerplaats - begin kunstwerk circa 200 meter.

Polderland Garden of Love and Fire van Daniel Libeskind kan je vanaf de parkeerplaats aardig overzien. Vanaf daar loopt een betonnen pad van circa 150 meter met onderweg een kleine brug. Dat brengt je op enige afstand langs de sculptuur naar het midden van het terrein. Je ziet met name het grotere lijnenspel van het kunstwerk - waar veel mensen direct naar de sculptuur wandelen en weer teruggaan. Het is dus een andere, maar wel waardevolle ervaring.

De ingang van de Groene Kathedraal van Marninus Boezem ligt op ongeveer 350 meter van de parkeerplaats af. In de kathedraal zelf is geen pad en na de wandeling door de kathedraal van circa 150 meter loopt er een graspad richting het betonnen fietspad waarop je weer terug kan. Van daaraf is het ook weer 350 meter terug naar de parkeerplaats, waarbij je onderweg het ‘negatief’ tegenkomt. Dat is via een breed zandpad van ongeveer 25 meter bereikbaar, waar nog wel eens takken en plassen willen liggen.