Predictions (2014), Zhana Ivanova. Foto: Geert van der Wijk

Zhana Ivanova - Predictions (2014)

De oorspronkelijke functie van het ‘kosmisch kompas’ van het Observatorium van Robert Morris was voor Zhana Ivanova's performance Predictions (2014) het uitgangspunt. De focus op de bewegingen van de zon en de planeten verlegde ze daarbij naar de directe omgeving van het kunstwerk. Dagelijks trekt hier een regelmatige stroom van treinen, vrachtwagens, tractoren, auto’s en fietsen voorbij, in steeds wisselende – en voor zover wij weten toevallige - constellaties. Terwijl de patronen in deze bewegingen langzaam duidelijk werden, voorzag Zhana Ivanova een scenario waarin dagelijks toeval en een mogelijk groter plan samen kwamen. Toeschouwers kregen door koptelefoons voorspellingen te horen en werden uitgenodigd om te zien welke er zouden uitkomen en welke niet.

De performance bij het Observatorium van Robert Morris in Lelystad vond plaats op zondag 14 september 2014, 15:00 - 16:00 uur.

Het werk van Zhana Ivanova (Bulgarije/UK, 1977) draait om het herschikken van de dagelijkse patronen en systemen waaraan wij gewend zijn geraakt. Met haar performances creëert ze op een kunstmatige manier situaties waarin sociale relaties en machtstructuren verschuiven. Haar constructies zijn in eerste instantie formeel en gebonden aan strikte regels. Daarbinnen laat ze echter steeds de dubbelzinnigheid van haar eigen regels zien. Predictions was als een geluidsinstallatie van 1 november t/m 20 december 2014 te zien zijn bij Ellen de Bruijne Projects in Amsterdam.

Bekijk het fotoverslag van Predictions op de website van Geert van der Wijk

Bekijk een impressie van de performance:

Credits

Alex Zakkas en Lot Meijers (advies en assistentie), Jose Biscaya, David Djindjikhachvili en Lucas van Eck (film), Carlos (geluid). Performers: Michael Blass (stem), Alexander Höglund, Janneke Raaphorst, Toby Paul, Alice Pons, Mariangela Tinelli, Agustina Muñoz, Dan Gonen, Tashi Iwaoka, Slavisa Drobnjakovic and Gerindo Kartadinata (op locatie). Celine Wouters (ontwerp). Koptelefoons: Silent Disco (Nico Okkerse). Helikopter: Heli Holland. Motoren: MTC Flevoland. Met dank aan Het Flevo-landschap, Provincie Flevoland en het Mondriaan Fonds.