6 en 7 juni 2020
Riff, PD #18245 van Bob Gramsma in Dronten

Land Art Weekend

Tijdens het jaarlijkse Land Art Weekend worden de negen landschapskunstwerken van Flevoland in het zonnetje gezet. Voor de editie van 2020 gingen we op de audiotour.

Het Land Art Weekend is het 'open huis' van de landschapskunst. De hele kunstcollectie, die van Flevoland als het ware een groot openluchtmuseum maakt, wordt gevierd en geactiveerd. Normaal worden er activiteiten georganiseerd als performances, voorstellingen en lezingen, maar in 2020 kon dat niet doorgaan door de coronacrisis. In plaats daarvan kon je luisteren naar de land art.

In het weekend van 6 en 7 juni presenteerde kunstjournalist Luuk Heezen tien luisterprogramma's. Per landschapskunstwerk een uitzending, plus een over de hele collectie. Zo kon iedereen binnen of buiten, thuis of ter plekke, het hele weekend van de Flevolandse land art genieten. Martine van Kampen, curator van Land Art Flevoland: “Door dit jaar het hele programma beluisterbaar te maken verschuift de nadruk van samenkomen naar individuele beleving. Zo kan iedereen de landschapskunst van gepaste afstand meemaken.”

De luisterprogramma's waren live te zien op Facebook. Daarna heeft Heezen de interviews gemonteerd en zijn ze als podcasts beschikbaar gesteld. Beluister de podcasts op o.a. Spotify, Apple Podcasts (voorheen iTunes), Google Podcasts, Soundcloud.

Programma

1. Uitzending over de hele collectie Land Art Flevoland
Curator Martine van Kampen vertelt hoe het komt dat er zoveel land art in Flevoland te vinden is.

2. Observatorium van Robert Morris.
Thom Ummels legt uit hoe het is om een jaarlijks festival (Sunsation) in een landschapskunstwerk te organiseren.

3. Riff, PD #18245 van Bob Gramsma
Gesprek met Nils van Beek (TAAK), betrokken bij de totstandkoming van het kunstwerk.

4. PIER+HORIZON van Paul de Kort
Interview met historica Eva Vriend die met De Kort een passie voor de Noordoostpolder deelt

5. Deltawerk// van RAAAF | Atelier de Lyon
Erik Rietveld komt namens RAAAF over het maken van Deltawerk// vertellen

6. Polderland Garden of Love and Fire van Daniel Libeskind
Interview met sociaal geograaf Martin Zebracki en muziek van Rory Pilgrim

7. Exposure van Antony Gormley
Vincent de Boer, adviseur kunst in de openbare ruimte, vertelt over de invloed van klimaat op cultureel erfgoed

8. Aardzee van Piet Slegers
Rob Timmerman, beheerder van Het Flevo-landschap, vertelt over de natuur van Aardzee

9. Sea Level van Richard Serra
Interview met erfgoedexpert Demelza van der Maas.

10. De Groene Kathedraal van Marinus Boezem
Gids en trouwambtenaar Marijke Jansen vertelt over trouwen in dit kunstwerk, en een video van een project van Melanie Bonajo in De Groene Kathedraal

Verder op het programma

Vesna Dragojevic van Good4Good maakte speciale playlists voor elk landschapskunstwerk. In 2019 verzorgde zij tijdens het Land Art Weekend de Buitenmis in De Groene Kathedraal - in 2020 kun je haar muziekkeuzes op alle negen locaties beluisteren. Ze geven de kunstwerken een extra dimensie, zonder ook maar iets aan de uiterlijke vorm te veranderen. Klik hier voor de afspeellijsten.

Het Land Art Weekend 2020 wordt mede mogelijk gemaakt door Provincie Flevoland, Visit Flevoland, VSBfonds en Prins Bernhard Cultuurfonds (Van Lange Fonds).