6 en 7 juni 2020
Riff, PD #18245 van Bob Gramsma in Dronten

Land Art Weekend

Tijdens het jaarlijkse Land Art Weekend worden de negen landschapskunstwerken van Flevoland in het zonnetje gezet. Voor de editie van 2020 gaan we op de audiotoer. Volg tijdens het Land Art Weekend onze uitzendingen, die nadien als podcast beschikbaar zullen zijn.

In het weekend van 6 en 7 juni presenteert kunstjournalist Luuk Heezen tien luisterprogramma's. Per landschapskunstwerk een uitzending, plus een over de hele collectie. Zo kun je binnen of buiten, thuis of ter plekke, het hele weekend van de Flevolandse land art genieten.

Martine van Kampen, curator van Land Art Flevoland: “Door dit jaar het hele programma beluisterbaar te maken verschuift de nadruk van samenkomen naar individuele beleving. Zo kan iedereen de landschapskunst van gepaste afstand meemaken.”

Luister tijdens het Land Art Luisterweekend live naar de uitzendingen op 6 en 7 juni tussen 11.00 en ca. 18.00 uur op Facebook en www.landartflevoland.nl. Nadien worden de uitzending als podcasts beschikbaar gemaakt.

Uitzendschema

Het uitzendschema van het Land Art Luisterweekend geeft luisteraars de gelegenheid 'mee te rijden' om steeds op locatie naar de uitzending over het betreffende kunstwerk te luisteren;

Zaterdag 6 juni:
11.00 uur: Uitzending over de hele collectie Land Art Flevoland
12.30 uur: Observatorium van Robert Morris
14.00 uur: Riff, PD #18245 van Bob Gramsma
15.30 uur: PIER+HORIZON van Paul de Kort
17.00 uur: Deltawerk// van RAAAF | Atelier de Lyon

Zondag 7 juni:
11.00 uur: Polderland Garden of Love and Fire van Daniel Libeskind
12.30 uur: Exposure van Antony Gormley
14.00 uur: Aardzee van Piet Slegers
15.30 uur: Sea Level van Richard Serra
17.00 uur: De Groene Kathedraal van Marinus Boezem

Verder op het programma

Vesna Dragojevic van Good4Good maakt speciale playlists voor elk landschapskunstwerk. Vorig jaar verzorgde zij tijdens het Land Art Weekend de Buitenmis in De Groene Kathedraal - dit jaar kan je haar muziekkeuzes op alle negen locaties beluisteren. Ze geven de kunstwerken een extra dimensie, zonder ook maar iets aan de uiterlijke vorm te veranderen. Klik hier voor de afspeellijsten.

Het luisterweekend is ook een uitgelezen moment om de Engelenzender van Moniek Toebosch op de Houtribdijk eens te ervaren. Rij in je eigen auto over de dijk en hoor via de app de engelen zingen. Land Art Flevoland hoopt dit bijzondere geluidskunstwerk binnenkort aan de collectie toe te voegen.

Het Land Art Weekend 2020 wordt mede mogelijk gemaakt door Provincie Flevoland, Visit Flevoland, VSBfonds en Prins Bernhard Cultuurfonds (Van Lange Fonds).

Bezoekers bij Polderland Garden of Love and Fire in 2019, foto: Bram Schilling

NB. De land art in Flevoland is 24/7 te bezichtigen. Als je een korte wandeling of een fietstocht in de natuur maakt, kun je de landschapskunstwerken bezoeken. Vermijd daarbij drukke plekken en tijdstippen, houd voldoende afstand, ga niet in groepsverband en blijf thuis als je verkoudheids- of griepverschijnselen hebt. Kijk voor meer informatie op de website van het RIVM of die van de natuurorganisaties die landschapskunstwerken in eigendom en beheer hebben.

Over het Land Art Weekend

Jaarlijks worden de negen landschapskunstwerken van Flevoland in het zonnetje gezet tijdens het Land Art Weekend. Het Land Art Weekend is het 'open huis' van de landschapskunst. De hele kunstcollectie, die van Flevoland als het ware een groot openluchtmuseum maakt, wordt gevierd en geactiveerd. Er staan doorgaans gidsen klaar en er worden activiteiten georganiseerd als performances, voorstellingen en lezingen. Hoewel er dit jaar wel informatie op locatie aanwezig is, zijn er tijdens de editie van 2020 geen activiteiten op locatie om te bezoeken. In plaats daarvan kun je nu luisteren naar de land art.

Door de maatregelen van de overheid om het coronavirus te controleren, hebben we er dit jaar voor gekozen om het weekend beluisterbaar te maken. Hiermee verschuift de nadruk van samenkomen naar individuele beleving en kan iedereen de kunst van gepaste afstand via de oren ervaren.

De land art is 24/7 en ook op de andere 364 dagen van dit schrikkeljaar openbaar toegankelijk. Voor iedereen die na het weekend gaat toeren zijn highlights van de live-uitzendingen naderhand als podcast beschikbaar.