Almere

2022: De Groene Kathedraal - ochtendconcert en vr-voorstelling

Black Pencil

Tijdens het Land Art Weekend op 4 en 5 juni 2022 presenteert Black Pencil avontuurlijke en grensverleggende muziek in De Groene Kathedraal. Zo worden nieuwe composities in première gebracht van Calliope Tsoupaki (2018 t/m 2021 Componist des Vaderlands) en Arnoud Noordegraaf.

Calliope Tsoupaki schreef een nieuwe compositie ter gelegenheid van het herstel van De Groene Kathedraal die op 4 juni wordt uitgevoerd door Ensemble Black Pencil. Het nieuwe virtual realityproject 100 jaar Almere van Black Pencil gaat eveneens op 4 juni in première.

Ochtendconcert

In het ochtendconcert op 4 juni, dat om 11.00 uur begint, wordt muziek verbonden aan de natuur. Zo klinkt er werk uit de vroege renaissance tot en met heden, waarin de natuur verklankt wordt: vogels, ruisende bladeren, hevige stormen en een zwoele zomeravond. Het werk INTO SPACE (2022) van Tsoupaki werd geschreven in opdracht van de provincie Flevoland ter gelegenheid van het herstel van De Groene Kathedraal. De componist heeft zich laten inspireren door dit kunstwerk, dat zowel kunst als natuur is. De ingenieuze verhouding van de kathedraal wordt toegepast op de vorm van de compositie, terwijl de geluiden van De Groene Kathedraal harmonieus opgaan in de gecomponeerde klanken.

VR-voorstelling: 100 jaar Almere

Op 4 & 5 juni tussen 13.00-16.00 uur een doorlopende VR-voorstelling ‘100 jaar Almere’
Hoe doe je recht aan de wonderlijke geschiedenis van de stad Almere? Van wijds water naar vaste grond, van plat vlak de hoogte in. Een jonge geschiedenis, waarin steen en groen samen het totaalbeeld opbouwen. De plek waar nu bijna 220.000 mensen wonen, op weg om de vijfde stad van Nederland te worden.

Black Pencil legt een nieuw muzikaal fundament voor dit verhaal van gedurfde ontwikkeling. De toegankelijke compositie van Arnoud Noordegraaf is een mix van poëtische klanken en energieke, ritmische structuren. Videokunstenaar Marcel Wierckx bouwt met archiefbeelden en toekomstplannen een indrukwekkende virtual realityervaring.

‘100 jaar Almere’ is een doorlopende voorstelling van 8 minuten. Gezeten op een houten kubus beweegt de bezoeker door tijd en ruimte, en ervaart de muziek letterlijk aan den lijve door vibraties en visuele impulsen. Wie anders dan Black Pencil, dat Almere als thuisbasis heeft, om haar verbondenheid in deze veelzijdige vorm tot leven te laten komen?

WAAR

De Groene Kathedraal, Almere

WANNEER

Beide dagen 11.00-17.00 uur: gids aanwezig
Zaterdag 4 juni, 11.00 uur; ochtendconcert
Zaterdag 4 juni 13.00-16.00 uur vr-voorstelling
Zondag 5 juni, 13.00-16.00 uur: vr-voorstelling

De activiteiten zijn mede mogelijk gemaakt door de Provincie Flevoland.