Lelystad

2022: Engelen/Angels FM 98.0 (Engelenzender) – Sandy Bosmans – spoken word

Spoken word

Het geluidskunstwerk Engelen/Angels FM 98.0 (1994) van Moniek Toebosch is de meest recente aanwinst in de collectie land art van Flevoland. Sinds kort is het kunstwerk - beter bekend als de Engelenzender - weer te beluisteren in de auto over de Houtribdijk tussen Enkhuizen en Lelystad. Het is een belangrijke toevoeging van een andersoortige, minder fysieke vorm van monumentaliteit, én van andere media in de collectie. Het kunstwerk doet dit jaar voor het eerst mee aan het Land Art Weekend. Bij parkeerplaats Trintelhaven, halverwege de dijk op slechts 15 minuten rijden van Exposure, staan spokenwordartiest Sandy Bosmans en een gids voor je klaar.

Wie tussen 1994 en 2000 over de Houtribdijk reed, kon afstemmen op FM-frequentie 98.0 en engelen horen zingen. Deze zogeheten Engelenzender was een kunstwerk van Moniek Toebosch (1948- 2012). Toebosch wilde met dit audiokunstwerk een persoonlijke schuilplaats bieden, waarbij ze de auto transformeerde tot een soort eigentijdse wegkapel. Op de 26 kilometer lange Houtribdijk, midden in het IJsselmeergebied tussen het Markermeer en het IJsselmeer, vond zij het ideale ‘lege’ landschap voor de juiste beleving van haar engelengezang. Op 4 en 5 juni vieren we dat de zender in de land art-collectie geplaatst wordt. Met een speciaal programma heropenen we het werk van Moniek Toebosch.

Op 4 juni staat er tussen 14.00 en 16.00 uur en op 5 juni tussen 11.00 en 13.00 uur staat spokenwordartiest Sandy Bosmans klaar om een gedicht voor te dragen over de Engelenzender. Dit is bij Parkeerplaats Trintelhaven, naast eetcafé Checkpoint Charly op slechts 15 minuten rijden van Exposure. De hele dag is een gids aanwezig in een camperbusje, hier kun je de Engelenzender beluisteren als je de app niet hebt.

De app Engelenzender is via de App Store en Google Play gratis te downloaden. De app werkt pas als je op de Houtribdijk werkt. Let op: locatietoegang moet aanstaan op je mobiele apparaat. Vergeet dus vooraf niet de app Engelenzender op je telefoon te installeren.

WIE

Sandy Bosmans is geboren in Amsterdam maar getogen in Almere. Op vrij jonge leeftijd ontdekt zij haar liefde voor taal. Eenmaal volwassen begint ze haar werk als schrijver en maker te delen met publiek, onder meer als spokenwordartiest. In 2014 wordt ze lid van de Poetrycircle, waar ze inmiddels zelf als coach is aangesteld. Als poetry slammer wint ze meerdere regionale slams en bereikt ze in 2016 de halve finale van de NK poetry slam. In 2017 ontstaat er in samenwerking met goede vriendinnen het spokenwordplatform Art Harder. In 2019 schrijft ze voor Nieuwe stukken haar eerste theaterstuk: Thuiskomen. Je kunt haar werk terugvinden in de bundel genaamd En ze leefde nog en de bloemlezing Hardop. Het afgelopen jaar werd ze onder andere vaak gevraagd als workshopdocente en schreef ze de teksten voor het toneelstuk Storm voor wie wakker is van House of Nouws. Je kunt haar ook nog regelmatig terugvinden op het podium en is zij recent aangesteld als taalcoach voor de kunstbende Flevoland.

WAAR

Parkeerplaats Trintelhaven, Houtribdijk

WANNEER

Beide dagen 11.00-17.00 uur: gids aanwezig
Zaterdag 4 juni, 14.00-16.00 uur: Sandy Bosmans
Zondag 5 juni, 11.00-13.00 uur: Sandy Bosmans

GIDS

Foktje Doornbos