De Constructies (het Wij, het Vlak en de Objecten) van Cindy Moorman. Foto: Gerritjan Huinink

Cindy Moorman - De Constructies (het Wij, het Vlak en de Objecten) (2017)

In de Noordoostpolder heerst orde, zo lijkt het - de orde van de tekentafel die niet alleen zichtbaar maar ook voelbaar is. Het is het soort orde dat de prachtige helderheid van Modernistische bouwkunst en de schilderijen van De Stijl heeft opgeleverd. En ook het soort dat je de mogelijkheid ontneemt om van de rechte lijnen af te wijken, of moedwillig te verdwalen. Die orde roept bijna een behoefte op aan chaos. Het brengt de vraag naar voren wat eigenlijk de juiste balans zou zijn tussen orde en chaos, of hoe je in de orde weer een beetje chaos zou kunnen brengen. In haar performance De Constructies (het Wij, het Vlak en de Objecten) (2017) ging Cindy Moorman op zoek naar het antwoord op dit soort vragen.

De performance, die startte in Genemuiden en samenkwam in Kraggenburg (Noordoostpolder) bij PIER+HORIZON vond plaats op zondag 24 september 2017.

De hele performance strekte zich uit over acht scenes en bracht op zondag 24 september een groep van 64 mensen bij elkaar op de dijk bij het kunstwerk PIER+HORIZON in Kraggenburg. De mensen waren uitgenodigd, geïnformeerd, ze bereidden zich voor, verzamelden zich en voegden zich dan in het scenario dat Cindy Moorman had uitgedacht om ze samen een beeld en een klank te laten vormen. Dit scenario speelde zich af op de lijn die ook de basis is voor het landschapskunstwerk: de voormalige strekdam tussen het lichtwachtershuis van Kraggenburg en Genemuiden, aan de overkant van het Zwarte Meer.

De performance van Cindy Moorman - bij het destijds nieuwste Flevolandse landschapskunstwerk van Paul de Kort - was de laatste in de reeks kunstenaarsinterventies van Land Art Live. Dit programma onderzocht de sociale kant van de Land Art in Flevoland en sloot af met de tentoonstelling Once more, with feeling bij KAF EXPO in Almere. In de loop van de tentoonstelling kwamen de deelnemers aan de performance nog eens bij elkaar voor een goed gesprek over orde en chaos.

Klik hier voor meer informatie over Cindy Moorman