Zeewolde

2022: Sea Level – rondleiding door de restaurator + film

Rondleiding door de restaurator

In 2011 heeft het kunstwerk Sea Level van Richard Serra een grijze verflaag gekregen. Deze verflaag moet verwijderd worden, omdat deze niet hoort bij het oorspronkelijke ontwerp van het kunstwerk en omdat het waarschijnlijk schade veroorzaakt aan het betonoppervlak. Er wordt nu onderzoek gedaan door Rupert restauratie en restauratieatelier Overhoff hoe dit kunstwerk te herstellen. Tijdens het Land Art Weekend is restaurator Anne Rupert zelf aanwezig om met bezoekers langs het kunstwerk te lopen. Wat moet er precies hersteld worden? Hoe gaan de restauratoren te werk?

Documentaire A Shift in the Landscape

Tijdens het weekend wordt in De Verbeelding ook de documentaire A Shift in the Landscape van filmmaker Simone Estrin vertoond, over het onderhoud van een ander kunstwerk van Richard Serra: Shift, gelegen in Canada.

A Shift in the Landscape (2015) is een documentairefilm over de strijd die wordt geleverd om het monumentale kunstwerk Shift (1970-72) van Richard Serra te beschermen. Shift lag meer dan veertig jaar verborgen in een afgelegen landbouwgebied in Ontario en wordt nu bedreigd door woningbouw. Via interviews met Serra zelf, de Amerikaanse kunsthistorica Rosalind Krauss en het gemeenteraadslid van King City, Cleve Mortelliti, alsmede panoramische beelden van Shift, krijgt de kijker een ongekende toegang tot dit onbekende meesterwerk en het creatieve proces erachter. Door te belichten wat Shift betekent voor de lokale gemeenschap en, op bredere schaal, de internationale kunstwereld, laat A Shift in the Landscape zien waarom het van vitaal belang is om voor kunst te vechten.

EXTRA PROGRAMMA IN DE VERBEELDING

Sea Level in Perspectief, een foto-expositie
Dit is de titel van een educatieve foto-expositie die momenteel in paviljoen De Verbeelding hangt. De foto’s zijn gemaakt door Rob van den Broek met zijn zoons met als doel om kinderen van de bovenbouw en het voortgezet onderwijs te laten ontdekken wat de kwaliteiten zijn van deze landschapskunstwerken en vanuit welk perspectief je dat kunt bekijken.

Foto-doorkijkje - een speurtocht voor gezinnen met kinderen vanaf 8 jaar.
Vanuit paviljoen De Verbeelding is er op 4 en 5 juni de mogelijkheid om Sea Level middels een kleine speurtocht te verkennen. Kinderen vanaf 8 jaar en hun ouders
leren kijken met een educatie-blik en opnieuw ontdek je lijnen en doorkijkjes in het landschap die je niet eerder zag.

Toeristentrein rijdt weer!
Ga jij zaterdag 4 juni 2022 ook mee met de Toeristentrein Zeewolde? Deze elektrische ‘trein’ biedt plaats aan 7 tot maximaal 20 personen. De gratis ritten gaan vanaf het centrum van het dorp naar Paviljoen De Verbeelding. Daar is van alles te zien en te horen over land art.

WIE

Anne Rupert
Anne Rupert is gespecialiseerd in restauratie en conservering van steen en steenachtige materialen. Zij werkt samen met Michiel Overhoff van Restauratieatelier Overhoff, hij is gespecialiseerd in restauratie van keramiek, glas en steen.

Filmmaker Simone Estrin
Simone Estrin is een filmmaker uit Toronto. Haar werk gaat over de ervaring van kunst en de waarde ervan voor de samenleving.


WAAR

Sea Level, Zeewolde
&
De Verbeelding, de Verbeelding 25, 3892 HZ Zeewolde
Paviljoen De Verbeelding is in 2000 door Rene van Zuuk ontworpen en door de Rijksdienst Ijsselmeerpolders geschonken aan de gemeente Zeewolde. Momenteel is De Verbeelding een broedplaats voor kunst en cultuur. De stichting wil de bevolking van Zeewolde en Flevoland betrekken bij wat in de breedste zin als kunst en cultuur gezien kan worden. In samenwerking met partners op deze gebieden wordt alweer 10 jaar een gevarieerd en aantrekkelijk aanbod voor een breed publiek verzorgd. Ook de kunst en cultuureducatie voor het onderwijs heeft dit prachtige paviljoen als thuisbasis.
www.deverbeeldingzeewolde.nl

WANNEER

Beide dagen 11.00-17.00 uur: gids aanwezig
Zondag 5 juni, 14.00-16.00 uur: rondleidingen door Anne Rupert
Zaterdag 4 en zondag 5 juni, 11.00-17.00 uur: filmvertoning en foto-expositie (doorlopend)

GIDS

Johanna Braeunlich