Veelgestelde vragen

Wat is Land Art Flevoland?

Land Art Flevoland, opgericht in 2016, is een stichting die de monumentale landschapskunstwerken in Flevoland onder de aandacht brengt van een breed publiek. Dit doen we door bustours te organiseren, zelf activiteiten te initiëren zoals het Land Art Weekend en Land Art Live, een boek uit te brengen dat internationaal gedistribueerd wordt en samen te werken met organisaties en mensen - binnen Flevoland en daarbuiten - die duurzaam bij de landschapskunst betrokken zijn.

Wie is Land Art Flevoland?

De vaste kern van Land Art Flevoland wordt gevormd door Martine van Kampen (curator), Tessa Haan (projectleider Land Art Weekend), Claartje Auf dem Brinke (tours), Lot Meijers (projectleider Masterplan) en Joya Mooi (communicatie). Zij zijn allen werkzaam als zzp’er voor de stichting.
Het bestuur van stichting Land Art Flevoland bestaat uit: Vincent de Boer, Demelza van der Maas en Suki de Boer.

Hoe wordt Land Art Flevoland gefinancierd?

Land Art Flevoland wordt structureel ondersteund door Provincie Flevoland en op projectbasis door fondsen als het Mondriaan Fonds, het VSB Fonds, Fonds21 en het Prins Bernhard Cultuurfonds Flevoland. Voor het Masterplan kreeg Land Art Flevoland een genereuze bijdrage van de Vriendenloterij.

Waar is Land Art Flevoland?

Land Art Flevoland heeft geen bezoekerscentrum of iets dergelijks. De stichting houdt op dit moment kantoor in De Voetnoot in Almere. De kunstwerken zelf staan verspreid over de provincie en zijn gratis toegankelijk, klik hier voor de adressen.

Wat doet Land Art Flevoland?

Land Art Flevoland heeft ten eerste een publieksfunctie: we houden de website landartflevoland.nl bij, informeren het publiek via sociale media, flyers, posters enzovoorts. We organiseren publieke bustours (3x per jaar), het Land Art Weekend (1x per jaar) en privébustours op maat (bedrijfsuitjes, schoolexcursies e.d.). Daarnaast hebben we een publicatie en een magazine uitgegeven.

Naast onze publieksfunctie werken we aan de versterking van de collectie, door het totstandbrengen van een samenwerkingsverband van de eigenaren van de kunstwerken: vijf Flevolandse gemeenten en drie natuurorganisaties. Daarvoor hebben we in 2019 een Masterplan opgesteld, waarin de restauratie van de oudere kunstwerken gekoppeld wordt aan verbeterde publieksvoorzieningen voor de gehele collectie.

Vanwege onze kennis en kunde begeleiden we nu ook twee nieuwe kunstprojecten: Reed Bank Cycles in Almere, en een nog ongetiteld project in Polderwijk Zeewolde. Deze kunstwerken zijn echter nog geen deel van de collectie landschapskunst van Flevoland - daar moet de provincie uiteindelijk over beslissen.

Is Land Art Flevoland eigenaar van de kunstcollectie?

Nee, Land Art Flevoland heeft de kunstwerken niet in beheer. De kunstwerken zijn nu eigendom van verschillende gemeenten en natuurorganisaties:

Wat is de relatie tussen Land Art Flevoland en Kunstmuseum Flevoland / pilotmuseum M.?

Stichting Kunstmuseum Flevoland werkt op dit moment aan de plannen voor een nieuw museum in Almere voor immersieve kunst én landschapskunst. Hierdoor ontstaat een kans om met dat museum de Flevolandse verzameling landschapskunst als ‘museale collectie’ te gaan beheren en promoten. De kunstwerken zouden dan dus onderdeel worden van de collectie van het nieuwe museum. Als Kunstmuseum Flevoland groen licht krijgt, zullen stichting Land Art Flevoland en stichting Kunstmuseum Flevoland op termijn fuseren. Zo ver is het nog niet. Het pilotproject van dit museum, onder de noemer M., en stichting Land Art Flevoland werken tot het moment van fusie wel samen als partners om zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met de landschapskunstwerken. Zie ook www.jijbentm.art/land-art/

Waar vind ik de jaarverslagen van Land Art Flevoland?

Klik hier om de jaarverslagen in te zien.

Hoe kom ik in contact met Land Art Flevoland?

Stuur een mailtje naar communicatie@landartflevoland.nl. Land Art Flevoland heeft geen bezoekerscentrum. Ons kantoor is niet publiek toegankelijk. De kunstwerken zelf zijn natuurlijk wel gratis toegankelijk, dag en nacht zelfs. Tijdens het Land Art Weekend (eerste weekend van juni) staat bij elk kunstwerk een gids die je alles kan vertellen over de kunstwerken

Mag ik filmopnames maken bij de land art?

Alle kunstwerken behalve Deltawerk // liggen in de openbare ruimte en zijn gratis, dag en nacht beschikbaar. Voor privégebruik (dus: niet-commercieel) mogen hier foto’s en filmopnames gemaakt worden.

Stichting Land Art Flevoland is niet de eigenaar van de kunstwerken, en kan dus formeel geen toestemming geven voor filmopnames. Wel kun je bij ons navragen (info@landartflevoland.nl) bij wie je toestemming moet vragen en wat op specifieke locaties de regels en beperkingen zijn.

We vragen filmers en fotografen om andere kunstkijkers en de natuur zo min mogelijk te verstoren.

Voor commerciële filmopnames (zoals commercials) willen we erop wijzen dat de beeldrechten van de kunstwerken liggen bij de kunstenaars; hiervoor zal dus toestemming gevraagd moeten worden bij de kunstenaars of hun studio’s.

Het kunstwerk Deltawerk // in de Noordoostpolder staat op terrein van Natuurmonumenten en in hun gebieden geldt uitdrukkelijk dat voor commerciële fotografie en filmopnames toestemming gevraagd moet worden. Daarvoor dient tijdig een mail te worden gestuurd aan flevoland@natuurmonumenten.nl. Dit geldt in principe ook voor bruiloftsfotografie.

De Groene Kathedraal in Almere staat op terrein van Staatsbosbeheer. Voor commerciële fotografie- en filmopnames moet, net zoals voor activiteiten en evenementen, toestemming gevraagd worden aan Staatsbosbeheer door tijdig een mail te sturen naar almeerderhout@staatsbosbeheer.nl. Dit geldt ook voor bruiloftsfotografie.

Bij Riff, PD#18245 in Dronten moet voldaan worden aan alle gebruikelijke eisen voor het maken van opnamen in de openbare ruimte, maar daarbij komt nog de belangrijke voorwaarde dat het niet is toegestaan om het ‘dak’ van kunstwerk te betreden. Het betreden van de trap en het bordes (het verlaagde deel bovenaan de trap) is mogelijk. Verder klimmen, dus voorbij het hek met spijlen, is niet toegestaan want het ‘dak’ van Riff, PD#18245 is niet veilig voor publiek.

Mag ik droneopnames maken bij de land art?

Veel landschapskunstwerken zien er vanaf boven te gek uit. Toch mag niet in alle gebieden gevlogen worden met een drone, bijvoorbeeld bij sommige Natura 2000-gebieden. Helaas ligt een groot deel van de lucht boven Flevoland in het luchtruim van Lelystad Airport. Bekijk GoDrone en Aeret Kaartviewer voor de actuele regelgeving.

Daarnaast wil Staatsbosbeheer ook graag van tevoren weten als er met drones boven hun terreinen wordt gevlogen. Hiervoor graag tijdig toestemming vragen via almeerderhout@staatsbosbeheer.nl